Betwist je de afkeuring van je voertuig, of een andere beslissing vanwege de autokeuring? Of denk je dat je bij de technische controle van jouw wagen op een of andere manier onrecht bent aangedaan, of dat jij (of je voertuig) er slecht behandeld werd?
Tegen dergelijke praktijken heb je wel degelijk verhaal, in tegenstelling tot wat velen denken, zonder daarvoor naar de rechtbank te moeten stappen!
Welke verhaalmogelijkheden ? Hoe ga je te werk ?
1. Wend je onmiddellijk, indien mogelijk, en vóór je het station waar de omstreden beslissing is gevallen verlaat, tot de stationschef die je wagen voor een tweede maal zal laten onderzoeken. Dit is de eenvoudigste, snelste en meest doeltreffende methode, omdat je reeds ter plaatse bent en omdat het geschil onmiddellijk kan worden besproken, zonder dat men kan zeggen dat je auto sinds de controle wijzigingen heeft ondergaan.
2. Als deze eerste manier je geen voldoening schenkt, wend je dan onverwijld tot de directie van de instelling waarvan het station afhangt. Je vindt de gegevens van deze directie (adres, telefoonnummer, enz.) op het keuringsbewijs, maar het lijkt ons beter dat je jouw klacht schriftelijk indient, met vermelding van de hieronder opgesomde inlichtingen.
3. In laatste instantie kan je contact opnemen met het gewest waar het voertuig werd gecontroleerd :
Voor het Vlaams Gewest:
Vlaamse Overheid
Dept. Mobiliteit en Openbare Werken
Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid/Cel Homologatie en Technische keuring
Koning Albert II-laan 20 bus 2
1000 Brussel
www.mobielvlaanderen.be/contactpunt
Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
GOB Brussel Mobiliteit
CCN - Vooruitgangstraat 80 bus 1
1035 Brussel
brusselmobiliteit@gob.irisnet.be
Voor het Waals gewest:
DGO2 - Mobilité et Voies hydrauliques
Direction de la certification et de l'homologation
Boulevard du Nord 8 - 5000 Namur
controle.technique.automobile@spw.wallonie.be
Belangrijk
Als je je tot de betrokken instelling of tot het bevoegd gewest wendt, wijzig dan niets aan je wagen. Geef ook de volgende inlichtingen door :
• je naam, voornaam en adres ;
• nummerplaat van het voertuig ;
• merk, type en chassisnummer van het voertuig ;
• keuringsstation waar het voertuig werd gekeurd ;
• keuringsdatum.
Goca
Verder is er ook nog de Groepering van Organismen voor de Controle van Automobielen (GOCA) :
• zij geeft antwoord op vragen om inlichtingen en op klachten van algemene aard inzake de technische reglementering en de interpretatie ervan (adres : Technologiestraat 21-25, 1082 Brussel).
• elke betwisting over de uitvoering van de inspectie zelf wordt voor onderzoek en antwoord doorgegeven aan de directie van de betrokken instelling, die de betrokkene dan rechtstreeks antwoordt, met een kopie voor de bovengenoemde instelling.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.