Image
je trottoir sneeuwvrij
De winter is in het land en de eerste sneeuwbuien zijn een feit. Maar wie maakt het voetpad sneeuwvrij?

Allereerst moet je weten dat je je trottoir zelf sneeuwvrij moet maken. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, moet je het trottoir ofwel volledig sneeuwvrij maken, ofwel een doorgang voorzien waarvan de breedte wordt bepaald door het gemeentereglement. Het is meestal de bewoner van de woonst die hiervoor verantwoordelijk is, niet de eigenaar. Nogmaals, deze regel wordt bepaald door de gemeente en kan dus verschillen van plaats tot plaats.

Je woont in een huis

Als je in een huis woont, heb je normaal gezien een voetpad voor je deur. Woon je op een hoek, heb je er misschien zelfs twee. In beide gevallen moet je sneeuwruimen op het trottoir. Wat telt, is de breedte van je perceel en niet die van je huis. Met andere woorden: als je tuin breder is dan de gevel van je huis, is het de breedte van de tuin die van tel is...

Opgelet: heel wat gemeentes voorzien boetes in het gemeentereglement. Het is dus mogelijk dat de politie langskomt in de straten om te checken of elke inwoner zijn trottoir ‘slipvrij’ heeft gemaakt. Als je deze regel niet respecteert, kun je in bepaalde gemeenten een boete krijgen tot 350 euro. Het precieze bedrag kan je eventueel terugvinden in het gemeentereglement.

Je woont in een appartement

Woon je op een verdieping (dus niet beneden)? Dan is er a priori geen probleem en ben je niet verantwoordelijk indien een voorbijganger een lelijke val zou maken. Geen boete dus. Als je daarentegen op de benedenverdieping woont, moet je het voetpad voor het gebouw sneeuw- of ijsvrij maken. Als het gebouw een conciërge heeft, is dat zijn/haar taak. Hou toch rekening met het gemeentereglement. Sommige gemeenten verplichten huurders om het trottoir sneeuwvrij te maken, ongeacht of je op de benedenverdieping woont of niet.

Hoe het voetpad sneeuwvrij maken?

Dat is kinderspel. De makkelijkste oplossing is strooizout, maar dat is niet goed voor het milieu of voor huisdieren. Zout is namelijk licht irriterend en kan onaangenaam zijn voor honden die worden uitgelaten. Als je dus het milieu of onze trouwe viervoeters wil sparen, bestaan er ook andere manieren:

  • houtschaafsel of zand: helpen de sneeuw te doen smelten, maar moet je daarna opvegen!
  • sneeuwschop: werkt altijd om het trottoir vrij te maken bij veel sneeuwval. Je moet wel afwerken met een veegborstel.
  • veegborstel: efficiënt dankzij de harde haren die restjes compacte sneeuw wegvegen.

En wat als iemand valt?

Wanneer een voorbijganger ten valt komt op een besneeuwd trottoir, kan hij de totale terugbetaling van zijn kosten eisen. Het kan daarentegen ook zijn dat de voorbijganger zelf aansprakelijk wordt verklaard, wanneer hij bijvoorbeeld op een niet-sneeuwvrij gedeelte van het voetpad stapte. In bepaalde gemeenten hoef je immers enkel een doorgang vrij te maken en niet het volledige voetpad. Win dus alle noodzakelijke informatie in alvorens je maar een deeltje van het voetpad vrijmaakt!

Het goede nieuws is dat als je een familiale verzekering BA hebt, de schadevergoeding gedekt wordt, uitgezonderd de franchise van je verzekering die je zelf moet betalen. De verzekering betaalt echter geen boetes terug. Mocht er tot slot iemand vallen vóór je de kans hebt gehad om je trottoir sneeuwvrij te maken, bijvoorbeeld omdat het sneeuwde wanneer je op het werk was, dan ben je niet automatisch aansprakelijk.

Het verplicht sneeuwvrij maken van het voetpad is een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting. Dit betekent dat je alles in het werk moet stellen om je trottoir vrij te maken, maar niet dat het te allen tijde smetteloos hoeft te zijn, zonder het minste sneeuwvlokje.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!