Of je nu voor de eerste keer gaat wintersporten of niet, deze 9 do’s en don’ts zullen jou een hoop ellende besparen op de piste.
1. Katoen is taboe
Als je in je kleerkast warme kleding vindt op basis van katoen, laat die dan beslist hangen/liggen. Katoen ademt nauwelijks en als je zweet, creëer je een koude laag op je lichaam. Van die laag geraak je niet meer af tot je je na het wintersporten weer omkleedt.
2. Wol die niet kriebelt
Wol is het betere alternatief voor katoen. Last van kriebels? Ga op zoek naar kleding in merinowol. Wol zorgt ervoor dat jouw lichaamswarmte wordt vastgehouden en dat vocht (zweet) aan de volgende laag wordt afgegeven. Investeer met andere woorden in ondergoed in wol want de basislaag is belangrijk als je intensief gaat sporten. Als alternatief is er uitstekend synthetisch ondergoed op de markt. Laat je informeren in een sportwinkel.
3. Wanten of handschoenen?
Feit: wanten zijn warmer dan handschoenen. Idealiter gewatteerd of met dons. Maar uiteraard zijn er uitstekende skihandschoenen in de handel verkrijgbaar. Blijf echter weg van handschoenen/wanten die verdacht weinig geld kosten want daar is doorgaans een goede reden voor.
4. Hoofd, hals en gezicht
Een degelijke helm kan soelaas brengen tegen de koude en je kan je outfit eventueel uitbreiden met een zogeheten ‘face mask’. Deze beschermt zowel je neus als mond. Bescherm je nek eventueel extra met een sjaal of ‘neck-gaiter’.
5. Twee paar sokken over elkaar?
Ook hier geen katoen gebruiken, maar investeer in degelijke skisokken in plaats van twee paar ‘gewone’ kousen over elkaar heen te dragen. Zorg er evenwel voor dat je voeten warm en droog zijn als je je kousen aantrekt.
6. Meerdere lagen
Start met thermisch ondergoed en/of een sportshirt dat vocht afvoert. Daarboven draag je een gelijkaardig shirt met lange mouwen en daarboven eventueel een dunne fleecejack. Als laatste laag is er de skijas, idealiter uitgevoerd met dons. Deze laag kan je eventueel vervangen door een tweede, dikkere fleece.
7. Skibril en/of zonnebril
Vergis je niet, een goede skibril zal er mee voor zorgen dat je gezicht niet (te snel) afkoelt. Belangrijker evenwel is dat een skibril – of zonnebril – jou beschermt tegen de felle zon. De weerkaatsing van de zon op de piste mag je niet onderschatten, het felle licht kan zelfs leiden tot sneeuwblindheid.
8. 100% waterdicht
Wat je als buitenste laag ook draagt, zorg ervoor dat je kledij waterdicht is. Je zal maar een buiteling in de sneeuw maken of op een sneeuwlaag gaan zitten. Ook stoeltjesliften kunnen wel eens nat zijn (en héél koud).
9. Bewegingsvrijheid
Koop niet te strak want je wil en moet kunnen bewegen als je sport. Ga eens helemaal door je knieën bij het passen en zwaai maar eens stevig met je armen. Als je beperkt wordt in je bewegingen, koop dan een maatje groter.
Eerste keer skiën? Ren niet meteen naar de winkel!
Beginnende wintersporters moeten niet meteen een volledige outfit kopen, maar kunnen in eerste instantie eens aankloppen bij vrienden en familie. Wie toch wil investeren, kan op dit ogenblik dankbaar gebruik maken van de koopjesperiode en als je een keuze moet maken, koop dan degelijke skihandschoenen en een helm.
Opgelet evenwel: ski’s lenen bij vrienden is een absolute ‘no go’! Ski’s worden namelijk specifiek afgesteld voor hun gebruikers (gewicht, lengte, type skiër, etc.). Ski’s gebruiken die niet goed zijn afgesteld, is ronduit gevaarlijk. Hier of ter plaatse huren is de boodschap!
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.