Zoals het ernaar uitziet, zullen we het nog een tijdje moeten stellen zonder museumbezoekjes. Maar niet getreurd, vele musea laten zich tegenwoordig ook virtueel bezoeken. Helemaal alleen in de Sixtijnse Kapel? Volg de gids.
Wie virtueel naar de musea wil, heeft louter een computer, tablet of smart-tv nodig. Doch als je optimaal van je virtueel bezoek wil genieten, gebruik dan het grootste scherm in huis.
Absolute must: Google Arts & Culture
Helemaal bovenaan onze lijst van virtuele musea staat het fameuze Google Arts & Culture project. De collectie bestaat uit honderden duizenden objecten samengebracht uit meer dan 2500 musea en archieven.
Het aanbod op Google Arts & Culture is duizelingwekkend maar gelukkig is alles keurig geordend. Bovendien is de zoekfunctie bijzonder uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld met één klik alle werken van Matisse bekijken zonder te hoeven weten waar ze hangen.
Het museum helemaal voor jou alleen
Uiteraard zetten sommige musea ook zelf hun beste virtuele beentje voor. Loop eens rond in het Musei Vaticani en bezoek de indrukwekkende Sixtijnse Kapel helemaal in je eentje.
Het Louvre in Parijs organiseert gelijkaardige virtuele rondleidingen net als diens afdeling in het noorden van Frankrijk: Louvre Lens.
Andere gerenommeerde musea die we kunnen aanbevelen: het Rijksmuseum in Amsterdam, het Guggenheim in NYC en het British Museum in Londen.
In eigen land kun je naar Closer to Van Eyck. De website laat Het Lam Gods zien voor, tijdens en na de restauratie. En hoe! Zoom maar eens stevig in op een detail, dan begrijp je meteen wat we daarmee bedoelen.
En ook deze Belgische musea zijn 'open': La Boverie in Luik, het Bastogne War Museum in Bastogne, het Rubenshuis in Antwerpen en M in Leuven.
Niet alleen musea, ook expo's
Niet alleen de grote namen zetten hun deuren virtueel open, ook kleinere expo's zijn vindingrijk. Dat geldt onder meer voor C-mine in Genk waar de expo rond Victor Papanek in twee filmpjes wordt samengevat.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.