Renault was al een elektrische pionier met de ZOE en de Kangoo en gaat nu ook voor hybrides.
In tegenstelling tot veel hybride stadswagens die de jongste tijd geïntroduceerd werden, is deze Clio E-Tech geen ‘mild-hybrid’ model, maar een doeltreffende klassieke hybride die in bepaalde situaties 100% elektrisch kan rijden. Dat is niet alleen heel aangenaam, het levert ook een mooie brandstofbesparing op.
De essentie
In het segment van de Clio vinden we een tiental te duchten concurrenten. Om zich te onderscheiden van de rest is het Franse model een 'full hybrid', waarmee je over beperkte afstand volledig elektrisch kan rijden. Net als de andere leden van de Renault-familie biedt de Clio E-Tech een prima comfort, gecombineerd met een bovengemiddelde wegligging. Het verbruik ligt verrassend laag: minder dan 5 liter/100 km met passagiers en bagage aan boord! Door de gebruikte geavanceerde technologie is de hybrideversie wel wat duurder. Maar gelukkig is het ook de best uitgeruste versie van het assortiment.

Het segment
In tegenstelling tot de meeste hybride stadswagens op het jongste autosalon in Brussel is dit geen 'mild-hybridmodel', maar een volwaardige hybride die in bepaalde situaties 100% elektrisch kan rijden. De Clio bevindt zich bij ons in het meest concurrentiële segment. Alle grote merken zijn daarin aanwezig, met modellen als de VW Polo, de Opel Corsa, de Peugeot 208, de Seat Ibiza, de Skoda Fabia en de Toyota Yaris. En de lijst is nog een stuk langer.

Wat er verandert
Het vorige Clio-model had een bijzonder geslaagde look. Daarom bleef het design voor de vijfde generatie (die vorig jaar geïntroduceerd werd) grotendeels behouden en werd er opnieuw gekozen voor vijf deuren met verborgen grepen achteraan. De break is echter uit het assortiment verdwenen. De grootste verandering voor deze E-Tech is uiteraard de hybrideaandrijving. Renault mag dan over heel wat expertise beschikken op elektrisch vlak (onder meer met de ZOE), maar het haalde voor de ontwikkeling van zijn hybride de mosterd bij ... zijn Formule 1-team. En meer specifiek bij het KERS-systeem dat daar wordt gebruikt. Met deze techniek wordt bij het remmen namelijk kinetische energie gerecupereerd, die vervolgens gebruikt kan worden om andere wagens makkelijker in te halen.

Binnenin
Hoewel er aan de buitenkant vrij weinig verschil te zien is, werd het interieur grondig onder handen genomen. De stijlvolle aankleding lijkt ook beter afgewerkt dan vroeger. Bovendien gaat de Clio E-Tech digitaal: de klassieke meters werden ingeruild voor een multifunctioneel beeldscherm van 7 of 10 inch, waarop de routekaart in groot formaat kan worden weergegeven. Standaard is ook een centraal touchscreen van 9,3 inch (het grootste in deze categorie). Je bedient er een geconnecteerd infotainmentsysteem mee dat Apple CarPlay en Android Auto ondersteunt. De Clio is bovendien uitgerust met tal van rijhulpsystemen, zoals een automatische noodrem (standaard) die fietsers en voetgangers detecteert.
Onder de motorkap
De Clio E-Tech beschikt over drie motoren. De 1.6 l benzine van 91 pk (67 kW), waarvoor Renault leentjebuur speelde bij Nissan, wordt aangevuld met twee elektrische systemen: een startmotor/dynamo (hoogspanning) van 15 kW (20 pk) en een elektromotor van 35 kW (48 pk). Afhankelijk van de omstandigheden kan die laatste gedurende een aantal kilometer de voorwielen aandrijven dankzij de batterij van 1,2 kWh. De batterij wordt opgeladen door de elektromotor of met energie uit het remproces, dat geoptimaliseerd wordt door een specifieke vertragingsmodus (Brake) op de versnellingsbak. Opladen via het stopcontact kan echter niet. Het gaat immers niet om een plug-inhybride.

Voldoende power ... in alle zachtheid
Met zijn gecombineerde hybridemotor (serieel/parallel geschakeld) kan de Renault Clio E-Tech op drie manieren functioneren. De 'grote' elektromotor en de benzinemotor kunnen afzonderlijk werken, maar indien nodig kunnen ze ook de handen in elkaar slaan. Het totaalvermogen van het systeem bedraagt dan 140 pk en hiermee is dit voorlopig ook de krachtigste uitvoering van deze nieuwe Clio.
Bovendien blijft de elektromotor de wagen voortstuwen tijdens het schakelen. De Renault is namelijk uitgerust met een automatische multimode versnellingsbak en geen CVT-automaat. Dat levert een uiterst lineaire acceleratie op. En omdat er standaard elektrisch gestart wordt, voelt rijden met deze wagen heel zacht aan, ook al is op de preproductiemodellen die we aan de tand konden voelen nog niet alles perfect.
Zo is de overgang tussen benzine- en elektromotor toch nog iets te duidelijk voel- en hoorbaar bij normaal gebruik. De ingenieurs hebben ons echter verzekerd dat dit allemaal weggewerkt wordt op de definitieve versies die we binnenkort mogen verwachten.

Daadwerkelijk zuiniger
Met een uitstoot van minder dan 100 g CO2/km volgens de WLTP-norm is deze Renault Clio E-Tech logischerwijs een van de groenste uitvoeringen in het assortiment. In vergelijking met een gelijkaardige verbrandingsmotor kan het verbruik tot 40% lager liggen. In de stad loopt dit nog verder op. Volgens Renault kan dan namelijk 80% van de tijd elektrisch gereden worden. Het klopt trouwens dat de Clio de verbrandingsmotor vaak uitschakelt wanneer de omstandigheden zich daartoe lenen. Bovendien blijft de auto dan vrij makkelijk 100% elektrisch rijden zolang er nog power in de batterij zit (maximum 3 à 4 km).
Dat is niet alleen heel aangenaam, het levert ook een mooie brandstofbesparing op. We legden onze testrit af op een gemengd traject (snelweg- & stadsverkeer) met drie inzittenden en in reële omstandigheden. Dus met het infotainmentsysteem en de verwarming aan (het was een koude dag). Toen we de sleutels teruggaven, gaf de boordcomputer een gemiddeld verbruik aan van 4,6 l/100 km: een prima resultaat!

Ophanging: een goed compromis
Optioneel is de E-Tech verkrijgbaar met een systeem voor semiautonoom rijden met actieve snelheidsregeling, dat automatisch een veilige afstand bewaart met de voorligger en de rijstrookmarkeringen volgt wanneer die duidelijk zichtbaar zijn. Het is echter aangenaam om zelf het stuur in handen te nemen. De nieuwe Clio voelt namelijk levendiger aan dan de vorige generatie, dankzij de strakkere voortrein en de directere, minder kunstmatig aanvoelende stuurinrichting. Maar tegelijk bewaart het model ook zijn zachte weggevoel, wat een prima compromis oplevert tussen comfort en wegligging.

Budget
Bij het schrijven van dit artikel hadden we de technische fiches en de prijzen van de opties voor dit model dat we voor de lockdown konden testen nog niet ontvangen. Door de coronacrisis heeft alles helaas wat vertraging opgelopen. We zullen deze ontbrekende gegevens echter zo snel mogelijk aanvullen. Wel kunnen we al meegeven dat een Clio E-Tech zal worden aangeboden voor ongeveer 22.000 euro. Dat kan vrij duur lijken, maar we moeten rekening houden met twee zaken. Enerzijds hangt aan nieuwe technologie altijd een prijskaartje. En daarnaast is de wagen ook beter uitgerust dan de gemiddelde Clio. Ter vergelijking: de Toyota Yaris Hybride, een echte rechtstreekse concurrent, wordt afhankelijk van de uitvoering aangeboden voor 20.610 tot 24.700 euro.
Conclusie
Wanneer Renault een hybride aanbiedt, levert de constructeur geen half werk. Deze Clio is een echte full hybrid, en dat merk je achter het stuur. De acceleraties zijn fluks en de ervaring onderweg is heel aangenaam. Om deze technologie volop te benutten en minder te verbruiken, zal je je rijgedrag wel enigszins moeten aanpassen. Het vervelendste zijn echter de prijzen. Hoewel ze niet hoger liggen dan bij de concurrentie, kunnen ze in dit segment van de polyvalente stadswagens toch klanten afschrikken .

Technische fiche
- Motor: 1.598 cm³ viercilinder benzinemotor van 91 pk + elektromotor van 15 kW + elektromotor van 35 kW
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: viertrapsautomaat + tweetrapsautomaat (elektrisch)
- L/b/h (mm): 4.050/1.798/1.440
- Leeggewicht (kg): 1.287
- Koffervolume (l): 391
- Tankinhoud (l): 39
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,8
- Topsnelheid (km/u): 186
- Gemengd verbruik (l/100 km): 4,3
- CO2-uitstoot (g/km): 96 g/km (WLTP)
- Prijs: € 21.100 tot € 26.400
Pluspunten
- Aangename rijervaring
- Zachtheid van het systeem
- Werkelijk verbruik
- 'Normale' versnellingsbak
Minpunten
- Merkbare overschakeling benzine/elektriciteit (preproductiemodel)
- Iets kleinere benzinetank
- Dure topuitvoeringen
- Nukkig infotainmentsysteem
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.