Image
Covid-19 versus onze vakantie anno 2020
Onze vakantie ziet er dit jaar beslist anders uit. Onze jaarlijkse enquête peilt naar ons aangepast reisgedrag in tijden van corona.

Pandemie of niet, in onze jaarlijkse Vakantiebarometer stellen we telkens dezelfde vragen. Alleen zo kunnen we trends in ons reisgedrag detecteren. En toen kwam van de ene op de andere dag de reissector tot stilstand. Gaan we nu op vakantie of niet, onze enquête onthult alvast dat niet iedereen thuis blijft.


Ons reisgedrag is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Voorspelbaar zelfs. Maar met één factor heeft de sector nooit eerder moeten afrekenen: een pandemie. Dat de coronacrisis de resultaten van onze enquête danig op zijn kop zet, spreekt voor zich.


Maar opgelet: de enquête van dit jaar (ruim 4.200 respondenten) is meer dan ooit een momentopname. Ze werd afgenomen tijdens de maanden mei en begin juni, dus nét op het moment dat er meer vraagtekens waren dan praktische oplossingen. Zijn de bevindingen dan irrelevant of onbetrouwbaar? Neen, want ze geven wel degelijk een accuraat beeld van hoe de gemiddelde Belg in tijden van crisis naar oplossingen en uitwegen zoekt.


Vakantie geboekt vóór corona

Voor er van corona sprake was, was 56% van de vakantiegangers van plan om naar het buitenland te trekken. Slechts 6% zou in eigen land blijven en 38% had nog geen beslissing genomen. Opvallend – in volle crisis – is dat 52% van de mensen die al geboekt hadden niet van plan was om hun reis te annuleren. Sterker nog: 81% liet weten dat ze zouden vertrekken van zodra de maatregelen dat zouden toelaten.


Tijdens corona

Toen de enquête afgenomen werd, was nog niet duidelijk wanneer de grenzen zouden opengaan. De algemene consensus – of hoop? – was dat het ‘goed zou komen’ voor de grote vakantie. We vroegen aan diegenen die nog niet geboekt hadden of ze – gesteld dat reizen/vliegen weer mogelijk zou worden – meteen zouden boeken. Welnu, 38% zag er geen graten in om direct naar het buitenland te reizen. Respectievelijk 11% en 9% zou naar de Ardennen en de Kust trekken; 7% zoekt het elders in België en 35% gaf aan thuis te blijven.


De grote verschuivingen

Dat Covid-19 voor verschuivingen zorgt, zal niemand verbazen. Uit onze enquête blijkt alvast dat de klassieke strand- en zwembadvakanties nog verder wegzakken in de hitparade. In de periode 2017-2018-2019 ging respectievelijk 37%, 35% en 31% nog horizontaal op verlof, maar dit jaar is slechts 29% geneigd om vakantie te vieren in het gezelschap van een strandstoel.

Vakantie anno 2020 strandvakanties


Ook de klassieke citytrip is voor veel mensen nog niet meteen aan de orde: 21% heeft plannen in die richting, maar vorig jaar gold dat nog voor 35% van de vakantiegangers.

Vakantie anno 2020 citytrips


Weinig verrassend: de rustige vakanties in de natuur doen het beter dan ooit. 25% kiest voor de natuur, tegenover 20% in 2019. Ook plekken ver weg van de drukte (streken landinwaarts, weg van de kust) doen het jaar na jaar beter: in 2017 maakte 18% van de vakantiegangers dergelijke reizen, dit jaar is dat cijfer al opgelopen tot 24%.


Corona is hoofdbezorgdheid

Bang van corona? Je bent niet alleen. De top drie van bezorgdheden laat weinig aan de verbeelding over: 37% is bang om ziek te worden, liefst 35% is bevreesd om besmet te raken met corona en 34% huivert bij de gedachte om tijdens zijn/haar vakantie in quarantaine te worden geplaatst.


Dekking wenselijk voor epidemieën

Op de vraag of het belangrijk is dat ziekte door epidemieën gedekt is door reisbijstand, vindt 23% dat een absolute voorwaarde om zo’n verzekering te nemen. Voor 59% is het wenselijk en 51% wil er zelfs extra voor betalen.

Wat de andere beschermingen betreft, gaat alles in stijgende lijn: 69% van de Belgen is geïnteresseerd in een annuleringsverzekering (+15% tegenover vorig jaar), 74% in medische bijstand (+12%) en 65% in pechbijstand voor de auto (+5%). Een bagageverzekering kan intussen 48% bekoren (+10%).

* Dit onderzoek werd uitgevoerd door Indiville in opdracht van Touring.