De afvaart van de Lesse is geen onbekende toeristische attractie, wel integendeel. Maar de Lessevallei heeft veel meer te bieden dan snelstromend water en gillende toeristen in een kajak. Daarom maakt de vallei deel uit van onze Ronde van België. Ontdek de dorpjes met hun kapelletjes, kasteelhoeves en kastelen en proef de stevige trappisten van Rochefort.
1. De beroemde afvaart
Weer of geen weer: je wordt altijd nat tijdens de afvaart van de Lesse. Reken op 3 tot 5 uur dolle pret op en naast de stroomversnellingen en probeer ondanks het onstuimige karakter van de rivier oogcontact te zoeken met de ongerepte natuur langs de oevers. Er zijn verschillende opties; check de websites van Dinant Evasion en Kajaks Libert.
2. Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

Dit kasteel is een van de mooiste van ons land en behoort terecht tot het Belangrijkste Erfgoed van het Waalse gewest. De Franse tuinen en de vijvers om het kasteel zullen jou aangenaam verrassen maar het wordt pas echt interessant als je een bezoek brengt aan een van de 3 musea binnen. De musea zijn zodanig op elkaar afgestemd dat je een historische wandeling maakt die de 17de, 18de en 19de eeuw overspant.
3. The big five

Ja, ook België heeft zijn ‘grote vijf’, in dit geval de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat, een marterachtige. Je kunt ze spotten in Het Wildpark nabij de Grotten van Han, een park van ruim 250 hectare groot. Wil je zowel de grotten als dit park bezoeken, schaf je dan de voordelige PassHan aan. Touring-leden betalen 25 euro i.p.v. 32 euro.
4. Drie trappisten
Wereldwijd bestaan er tegenwoordig 12 trappistenbieren. 6 daarvan komen uit België, waaronder de trappisten van Rochefort. Verkrijgbaar in drie bedrieglijke versies want de 6, 8 en 10 staan respectievelijk voor 7,5%, 9,5% en 13% alcohol. Daarmee zijn deze trappisten de stevigste van allemaal. Opgelet, de abdij Notre-Dame deSaint-Rémy Rochefort kan niet bezocht worden; je zal de goddelijke bieren elders moeten degusteren. Met mate als je nadien nog de weg op moet.
5. 33 verschijningen

Als je in de streek bent en de natuur even letterlijk links wil laten liggen om wat inkopen te doen, zak dan af naar het centrum van Beauraing. Je treft er de obligate souvenirwinkeltjes aan maar ook heel wat boetiekjes, speciaalzaken, restaurants en brasserieën. Beauraing staat vermoedelijk het meest bekend om zijn 33 Mariaverschijningen in 1932. Na uitgebreid onderzoek werden de verschijningen in 1949 officieel erkend door de toenmalige bisschop van Namen. Anno 2018 zakken bedevaarders nog steeds af naar de plek waar het allemaal gebeurde.
6. Grotten van Han

Neem de oude tram vanuit het dorpscentrum van Han-sur-Lesse en laat je brengen tot aan de ingang van dit verbluffende grottenstelsel, dat we sinds onze schooltijd kennen als de Grotten van Han. Anno 2018 ogen de grotten indrukwekkender dan ooit dankzij de nieuwe LED-verlichting en de eveneens nieuwe en uiterst geavanceerde klank- en lichtshow ‘Origin’. Het geheel is goed voor 3 sterren in de Michelingids. De maximumscore voor alle duidelijkheid.
7. Struisvogels
De struisvogelboerderij van Doneu ligt op nauwelijks 6 km van Rochefort. Je kunt er de dieren zien rondrennen maar je kunt het vlees ook ter plaatse consumeren. Meenemen naar huis kan ook. In het winkeltje tref je de fijne vleeswaren aan maar ook charcuterie, struisvogeleieren en -pluimen, handtassen in struisvogelleder enzovoort.
8. Te voet, per fiets, te paard ...
Hoe je de Lessevallei ook wil bezoeken, de gratis app ‘Explore Val de Lesse’ wijst jou de weg via meer dan 60 downloadbare gps-routes. Dat betekent concreet dat je de wandel-, fiets- en wegenkaarten (apart voor auto of motorfiets) offline kunt gebruiken. Je hebt onderweg dus geen 3 of 4G nodig op je smartphone of tablet. Behalve de routes biedt de app een heleboel nuttige adressen: restaurants, slaapgelegenheden zoals hotels, vakantiewoningen, boerderijen, gastenkamers enzovoort.
9. Foodieparadijs
De tuinen van Saveurs du Verger zijn een paradijs voor foodies. Je vindt er boomgaarden, moestuinen met eetbare planten en aromatische kruiden, bijenkorven en nog veel meer. Het winkeltje bulkt van de regionale producten, het ene al wat origineler dan het andere. Wat dacht je van lavendel- of hooigelei?
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash