Image
Berlijn
Berlijn is met zijn circa 3,5 miljoen inwoners een echte metropool. De grootste stad van Duitsland staat bekend om zijn gigantische culturele aanbod en zijn geschiedenis gaat terug tot de 13de eeuw.

Voor Berlijn hoofdstad werd van het huidige Duitsland, was het achtereenvolgens de hoofdstad van Pruisen, het Duitse Keizerrijk, de Weimarrepubliek en nazi-Duitsland. Na WO II was Berlijn letterlijk een verdeelde stad: het oosten lag in de Duitse Democratische Republiek, het westen in West-Duitsland. De ‘Wende’ (omwenteling) kwam er in 1989 met de val van de Berlijnse Muur. Meteen daarna gevolgd door de Duitse hereniging. Die rijke geschiedenis en de contrasten tussen oost en west - op sociaal, cultureel en architecturaal vlak – zijn anno 2015 nog goed zichtbaar en zelfs voelbaar als je door de voormalige oostelijke en westelijke wijken loopt. Dat maakt van Berlijn een boeiende en gevarieerde bestemming voor minstens een (lang) weekend.

Meer info: www.visitberlin.de

Berlin en chiffres

 • 3,5 miljoen inwoners, 1,2 miljoen geregistreerde auto’s
 • 180 musea, ca. 440 galerijen, ca. 50 theaters en zo’n 300 bioscopen
 • 4650 restaurants, 900 bars, 190 clubs en discotheken

Vliegtuig: Berlijn bereik je rechtstreeks vanuit de luchthavens van Antwerpen en Brussel. Landen doe je in Tegel Airport waarna je met de bus 20 à 40 minuten onderweg bent naar het centrum van de stad. Ticketprijs: 2,70 euro. Met de taxi ben je zo’n 20 minuten onderweg. Tarief: ca. 20 euro.

Trein: Je kunt per Thalys rechtstreeks naar Köln Hbf sporen en van daaruit met een ICE (hogesnelheidstrein in Duitsland: Inter City Express) rechtstreeks naar Berlijn. Totale reistijd vanuit Brussel: circa 6.40 uren.

Auto: Brussel – Berlijn: 765 km, reistijd ca. 8 uren.

10 incontournables

 1. Potsdamer Platz
 2. Alexanderplatz
 3. Brandenburgse Poort
 4. Checkpoint Charlie
 5. Kurfürstendamm
 6. Memorial Vermoorde Joden 
 7. Reichstag
 8. Tiergarten
 9. De Zoo
 10. Berlin Television Tower
Deel deze inhoud