Voor Berlijn hoofdstad werd van het huidige Duitsland, was het achtereenvolgens de hoofdstad van Pruisen, het Duitse Keizerrijk, de Weimarrepubliek en nazi-Duitsland. Na WO II was Berlijn letterlijk een verdeelde stad: het oosten lag in de Duitse Democratische Republiek, het westen in West-Duitsland. De ‘Wende’ (omwenteling) kwam er in 1989 met de val van de Berlijnse Muur. Meteen daarna gevolgd door de Duitse hereniging. Die rijke geschiedenis en de contrasten tussen oost en west - op sociaal, cultureel en architecturaal vlak – zijn anno 2015 nog goed zichtbaar en zelfs voelbaar als je door de voormalige oostelijke en westelijke wijken loopt. Dat maakt van Berlijn een boeiende en gevarieerde bestemming voor minstens een (lang) weekend.
Meer info: www.visitberlin.de
Berlin en chiffres
- 3,5 miljoen inwoners, 1,2 miljoen geregistreerde auto’s
- 180 musea, ca. 440 galerijen, ca. 50 theaters en zo’n 300 bioscopen
- 4650 restaurants, 900 bars, 190 clubs en discotheken
Vliegtuig: Berlijn bereik je rechtstreeks vanuit de luchthavens van Antwerpen en Brussel. Landen doe je in Tegel Airport waarna je met de bus 20 à 40 minuten onderweg bent naar het centrum van de stad. Ticketprijs: 2,70 euro. Met de taxi ben je zo’n 20 minuten onderweg. Tarief: ca. 20 euro.
Trein: Je kunt per Thalys rechtstreeks naar Köln Hbf sporen en van daaruit met een ICE (hogesnelheidstrein in Duitsland: Inter City Express) rechtstreeks naar Berlijn. Totale reistijd vanuit Brussel: circa 6.40 uren.
Auto: Brussel – Berlijn: 765 km, reistijd ca. 8 uren.
10 incontournables
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.