Wees zichtbaar en zorg ervoor dat je gezien wordt
Veel ongelukken zijn te wijten aan een slechte zichtbaarheid. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat een fietser zich in de dode hoek van een automobilist bevindt. Zorg voor maximale zichtbaarheid:
- Draag een fluohesje zodra je op de fiets stapt
- Stop best nooit naast een auto of vrachtwagen, maar ga voor de wagen staan zodat de bestuurder je kan zien of blijf in de rij staan, dus op een veilige afstand achter de vrachtwagen
- Gebruik verlichting op je fiets of helm als de zichtbaarheid niet optimaal is
Wees voorspelbaar en anticipeer
Rijd altijd recht en vermijd bruuske bewegingen. Natuurlijk zijn die niet altijd te vermijden. Bij een kuiltje in de weg kan je bijvoorbeeld niet anders doen dan soms bruusk uitwijken. Daarom voorzien de verkeersregels een veiligheidsafstand tussen twee voertuigen: tussen een fiets en een auto moet dat minstens 1 meter zijn.
Respecteer de verkeersregels
Fietsers weten niet altijd welke verkeersregels van toepassing zijn voor automobilisten en omgekeerd. In de bebouwde kom mogen fietsers altijd met twee naast elkaar fietsen, ook als andere voertuigen hen dan niet meer kunnen voorbijsteken. Bovendien moeten fietsers niet altijd hun hand uitsteken als ze willen afslaan: een hand van het stuur halen kan immers gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij een glad wegdek.
Daarom bepalen de verkeersregels dat zij in dergelijke situaties niet moeten aangeven dat ze gaan afslaan. Tot slot moeten fietsers net als automobilisten stoppen voor een rood licht, tenzij een speciaal bord aangeeft dat ze mogen doorrijden.
Wees hoffelijk
Een ongeval is helaas snel gebeurd. En een beetje hoffelijkheid op de weg, zowel in de wagen als op de fiets, kan een efficiënte vorm van preventie zijn. In de bebouwde kom kunnen fietsers bijvoorbeeld achter elkaar rijden zodat automobilisten hen gemakkelijker kunnen voorbijsteken.
Automobilisten kunnen dan weer een grotere veiligheidsafstand houden wanneer ze een fietser voorbijsteken, zodat die zich veilig blijft voelen. Vergeet ook niet te vertragen zodat de fietser niet schrikt door een te hoge snelheid tijdens het voorbijsteken.
Samen de weg delen is noodzakelijk om onnodige stress en ongevallen te vermijden. Het is dan ook belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.