Fietser of automobilist? Deel de weg!

10/04/2017
Velo - auto

Door Lise Leroy

Spanningen tussen fietsers en automobilisten zijn vaak een gevolg van verrassingen: onverwachte manoeuvres, dode hoeken... Hier volgen enkele tips om te voorkomen dat je anderen verrast, of dat je zelf verrast wordt...

Wees zichtbaar en zorg ervoor dat je gezien wordt

Veel ongelukken zijn te wijten aan een slechte zichtbaarheid. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat een fietser zich in de dode hoek van een automobilist bevindt. Zorg voor maximale zichtbaarheid:

 

  • Draag een fluohesje zodra je op de fiets stapt
  • Stop best nooit naast een auto of vrachtwagen, maar ga voor de wagen staan zodat de bestuurder je kan zien of blijf in de rij staan, dus op een veilige afstand achter de vrachtwagen
  • Gebruik verlichting op je fiets of helm als de zichtbaarheid niet optimaal is

 

Wees voorspelbaar en anticipeer

Rijd altijd recht en vermijd bruuske bewegingen. Natuurlijk zijn die niet altijd te vermijden. Bij een kuiltje in de weg kan je bijvoorbeeld niet anders doen dan soms bruusk uitwijken. Daarom voorzien de verkeersregels een veiligheidsafstand tussen twee voertuigen: tussen een fiets en een auto moet dat minstens 1 meter zijn.

 

Respecteer de verkeersregels

Fietsers weten niet altijd welke verkeersregels van toepassing zijn voor automobilisten en omgekeerd. In de bebouwde kom mogen fietsers altijd met twee naast elkaar fietsen, ook als andere voertuigen hen dan niet meer kunnen voorbijsteken. Bovendien moeten fietsers niet altijd hun hand uitsteken als ze willen afslaan: een hand van het stuur halen kan immers gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij een glad wegdek.

 

Daarom bepalen de verkeersregels dat zij in dergelijke situaties niet moeten aangeven dat ze gaan afslaan. Tot slot moeten fietsers net als automobilisten stoppen voor een rood licht, tenzij een speciaal bord aangeeft dat ze mogen doorrijden.

 

Wees hoffelijk

Een ongeval is helaas snel gebeurd. En een beetje hoffelijkheid op de weg, zowel in de wagen als op de fiets, kan een efficiënte vorm van preventie zijn. In de bebouwde kom kunnen fietsers bijvoorbeeld achter elkaar rijden zodat automobilisten hen gemakkelijker kunnen voorbijsteken.

 

Automobilisten kunnen dan weer een grotere veiligheidsafstand houden wanneer ze een fietser voorbijsteken, zodat die zich veilig blijft voelen. Vergeet ook niet te vertragen zodat de fietser niet schrikt door een te hoge snelheid tijdens het voorbijsteken.

 

Samen de weg delen is noodzakelijk om onnodige stress en ongevallen te vermijden. Het is dan ook belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt!

Lise Leroy

Lise Leroy

Junior copywriter Lise Leroy geeft haar visie op mobiliteit en verkeersveiligheid vanuit haar visie als ‘millennial’. Zij profiteert ook openlijk van de artikels over de wegcode om zich zo voor te bereiden op haar rijexamen.

Ook door Lise Leroy: Week van de hoffelijkheid in het verkeer: het proberen waard! | 11 februari: Europese dag van het noodnummer 112 | Werelddag zonder gsm: begin met de wagen | Wat te doen tijdens de krokusvakantie? | Moet je je trottoir sneeuwvrij maken? | Meer info...

Verwante inhoud