Een auto-ongeval is een traumatiserende ervaring. Nochtans moet je snel en koelbloedig reageren. Weet je niet wat te doen? Geen paniek, wij geven wat meer uitleg.
Betrokken raken bij een auto-ongeval kan je zó van je stuk brengen dat je niet meer weet hoe te reageren. Daarom informeer je je best over wat je precies moet doen, of je nu verantwoordelijk bent, slachtoffer of gewoon getuige van de botsing. Je zult geruster zijn en sneller reageren. En bij een ongeval is die extra tijd heel kostbaar.
Wat zegt de Wegcode?
Volgens de Wegcode “Moet elke persoon betrokken in een ongeval de nodige maatregelen nemen om de veiligheid en vlotheid van het verkeer te verzekeren.” Weet dat als het ongeval lichamelijke letsels tot gevolg heeft, je niet verplicht bent om het voertuig te verplaatsen. Dat vermijd je soms zelfs beter.
Je moet altijd, en in deze volgorde:
- De veiligheid van iedereen vrijwaren, ook de jouwe (neem geen onbezonnen risico’s)
- De bevoegde autoriteiten waarschuwen
- De gewonden helpen
- Vanaf 15 jaar je identiteitskaart tonen aan de betrokkenen die dat vragen
- Ter plaatse blijven, zodat een hiervoor opgeleide agent de nodige vaststellingen kan doen.
Hoe de veiligheid van iedereen vrijwaren?
Adem eens diep in en uit en:
- Zet je wagen op de berm
- Zet je vier knipperlichten aan
- Trek je fluohesje aan en stap uit de wagen
- Plaats de gevarendriehoek op 30 m van het voertuig
Op de autosnelweg plaats je de driehoek op 100 m en ga je vervolgens achter de vangrail staan.
Tot slot bel je het nummer 112 om de autoriteiten te verwittigen en indien nodig een ambulance te vragen. Help tot slot de gewonden. Belangrijk:
- Verwijder nooit de helm van een motorrijder die een ongeval heeft gehad
- Verplaats het lichaam van een gewonde niet, behalve wanneer het risico op een bijkomend ongeval te groot is
- Geef de gewonden niet te drinken
Wanneer moet je de politie bellen?
De politie bellen is verplicht als:
- Er gewonden zijn
- De tegenpartij vluchtmisdrijf pleegt, dronken of minderjarig is
- Je denkt dat een van de betrokkenen een gestolen wagen bestuurt, geen rijbewijs heeft of niet in orde is met zijn autoverzekering.
Als je niet tot een akkoord komt, kun je ook een beroep doen op een hiervoor opgeleide agent. Als je binnen afzienbare tijd geen bevoegde agent kunt bereiken, moet het ongeval binnen de 24 uur worden aangegeven op het politiebureau, of thuis bij een van de betrokken partijen. Bekijk voor meer informatie de brochure van de Federale Overheidsdienst Justitie (enkel in het Frans).
Ik ben slachtoffer van een auto-ongeval
Voor je de plaats verlaat, neem je foto’s en vraag je aan de getuigen om foto’s te nemen. Noteer ook de contactgegevens van de getuigen. Als je naar het ziekenhuis wordt gebracht, vraag dan een medisch attest. Dit beschrijft je verwondingen en beoordeelt je arbeidsongeschiktheid. Wanneer je terug thuis bent, geef je het ongeval zo snel mogelijk bij je verzekeringsmaatschappij aan. En tot slot dit: als de andere betrokkene vluchtmisdrijf heeft gepleegd, dien dan zo snel mogelijk klacht in bij de politie.
Ik ben verantwoordelijk voor een auto-ongeval
Eerst en vooral: blijf ter plaatse! Vluchtmisdrijf is een zware overtreding die je zuur kan opbreken en waarop zelfs gevangenisstraffen staan. Opgelet: dat geldt ook voor voetgangers. Als je een ongeval tussen twee voertuigen hebt veroorzaakt, word je beschouwd als betrokken partij. Twijfel zeker niet om foto’s te nemen van de plaats, van de gehavende wagens en ook van de signalisatie. Breng tot slot je verzekeringsmaatschappij op de hoogte.
Ik ben getuige van een auto-ongeval
Ook als getuige kun je iets doen. Parkeer je wagen op een veilige plek. Als je in het gezelschap van kinderen bent of van personen die zich niet makkelijk kunnen verplaatsen, mag je je parkeren in de zone van het ongeval. Trek vervolgens je fluohesje aan en vrijwaar de veiligheid van de zone. Pas wanneer je de zone beveiligd hebt en de autoriteiten hebt verwittigd, mag je de slachtoffers te hulp schieten. Vergeet evenmin je als getuige aan te melden bij de politie of bij het invullen van het aanrijdingsformulier. Zo kun je de partij in haar recht helpen om haar standpunt kracht bij te zetten.
Laat je niet verrassen door een ongeval of motorpech. Ontdek Touring Belgium Go, je pechverhelpingsdienst in België.
Meest recente artikelen
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Un après-midi ou une soirée au marché de Noël ne vous suffit pas? Combinez votre sortie avec la visite d’une ville, pour un jour ou un (long) week-end. Besoin d’inspiration? Voici quelques idées. © Pexels
10 tips voor je citytrip naar Stockholm
Zin in een weekendje Stockholm? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Rome
Zin in een weekendje in het romantische Rome? Hier is alvast een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Wenen
Zin in een weekendje in het romantische Wenen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Lissabon
Zin in een weekendje Lissabon? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Londen
Zin in een weekendje Londen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.