1. Altijd gordel aan
Neem tijdens het rijden nooit een kind op de schoot; kinderen horen vast te zitten met een gordel, al dan niet op een autostoeltje.

2. Benen strekken
Las om de 2 à 3 uren een (korte) pauze in: laat de kinderen even rennen, zodat de beentjes gestrekt worden. Deze tip geldt ook voor volwassenen. Combineer de pauze met een sanitaire stop en verlucht de auto door heel even alle deuren open te zetten.
3. Vermijd de felle zon
Vertrek voor een verre reis naar de zon vroeg in de ochtend om de felle zon overdag te vermijden. ’s Nachts rijden kan ook, maar op de eindbestemming zullen de volwassenen onzacht kennis maken met een tegenpruttelende biologische klok.
4. Voldoende water
Kinderen moeten onderweg voldoende kunnen drinken, dus zet hen daartoe aan. Idealiter water, want van frisdranken krijg je alleen maar dorst. Tip: voorzie afsluitbare drinkbekers.

5. Eten onderweg
Hou onderweg naar je eindbestemming de logica van de normale maaltijden aan: ontbijt, lunch en avondmaal.
6. Gezonde knabbels
Wat eten we onderweg? Gezonde knabbels krijgen de voorkeur. Snacks en (kleine) snoepjes voor onderweg zijn uiteraard niet verboden, maar in een rijdende auto krijg je sneller last van oprispingen.
7. Maak een picknickmand
Wegrestaurants zijn duur, je moet er vaak lang aanschuiven en de kwaliteit van het voedsel laat weleens te wensen over. Alternatief: maak samen met de kinderen een picknickmand ... veel leuker, goedkoper én gezonder. Verstandig: zoek de schaduw op en vind een plek een eind weg van de openbare weg.

8. Zoek de schaduw op
Parkeer je voertuig bij voorkeur in de schaduw en laat ook in dat geval nooit een kind alleen achter in de auto.
9. Entertain de achterbank
Voorzie voldoende afleiding op de achterbank: boeken, strips, spelletjes, knuffels, films, muziek enzovoort. Geen inspiratie? Check deze leuke spelletjes voor onderweg.

Touring staat voor je klaar in heel Europa
Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering, zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Informeer je eveneens over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.