MV Agusta, gekend bij liefhebbers van snelle motorfietsen, wil met zijn stijlvolle e-bikes ook de harten van fietsers veroveren.Foto: Mikael Masoero, Archivio Ente Turismo
Bij motorrijders doet de naam MV Agusta ongetwijfeld een belletje rinkelen. Fietsers daarentegen horen het wellicht in Keulen donderen. Voor die laatste wijzen we even de weg ... naar Italië, het thuisland van deze nieuwe e-bike.
Het motormerk MV Agusta ontstond na de Tweede Wereldoorlog en brak tal van records in de motorracerij. Maar liefst 38 wereldtitels kon het achter zijn naam schrijven, vooral dankzij motorcoureur Giacomo Agostini.
Toen oprichter Domenico Agusta halfweg de jaren 70 overleed, ging het snel bergaf met de MV Agusta motorfietsen. De productie van tweewielers werd zelfs stopgezet en de focus kwam op helikopters te liggen. Dat gaf vele jaren later aanleiding tot het Agustaschandaal in politiek België, maar dit geheel terzijde.
MV Agusta herrijst als motormerk
Eind jaren negentig herrijst MV Agusta als motormerk en lanceert het de ultrasportieve F4, een motorfiets die tot op de dag van vandaag wordt geprezen en vooral wordt nagekeken op straat.
De kans dat je er eentje live ziet, is trouwens erg klein. MV Agusta is en blijft een niche motormerk dat vasthoudt aan compromisloze sportiviteit én tijdloos design. Maar goed, genoeg over de motorfietsen, hoe zit dat nu met die e-bikes?
MV Agusta herrijst andermaal, als e-bike
Vanuit het niets lijken de Italianen een e-bike te hebben ontworpen die het midden houdt tussen een mountainbike en een urban bike. De geometrie leunt aan bij de MTB’s en resulteert in een sportieve houding.

Het ontbreken van vering en (zichtbare) versnellingen doet dan weer denken aan urban bikes zoals de VanMoof of de Cowboy. Wat er ook van zij: het design is - net zoals bij de MV Agusta motorfietsen - uitgepuurd. Minder is meer.
Verschillende smaken van AMO
Alle MV Agusta e-bikes dragen voorlopig de naam AMO, die telkens wordt aangevuld met letters als XT (voor alledaags gebruik), R (gemiddeld sportief) en RR (ultrasportief). Afhankelijk van die uitvoeringen krijg je materialen als aluminium of carbon, onderdelenmerken als SRAM tot Magura en dies meer.

Prijzen variëren dan ook van 2.750 euro tot 5.750 euro. De gebruikte motoren zijn wel telkens van het Mahle X35 type (250W), de batterijen komen van Samsung en Panasonic. Die combinatie zou goed moeten zijn voor een autonomie tot 75 kilometer.
Veel belangrijker dan die technische details is de designtaal van de fiets en het gevoel dat je krijgt als je ermee rijdt. De lichtgewicht fiets nodigt uit om te genieten van elke rit én om gezien te worden.
Win een weekendje Piemonte
Naar aanleiding van de lancering van de e-bikes zette het merk een partnership op met een Italiaanse regio in Piemonte die ook een zweem van exclusiviteit rond zich heeft hangen: Langhe Monferrato Roero (kortweg LMR).
Als je weet dat de klassewijnen Barolo en Barbaresco, de Alta Langa schuimwijn en kaas en de witte truffels van Alba stuk voor stuk uit deze regio komen, dan snap je waarom MV Agusta zijn naam maar al te graag verbindt met deze streek.

Rond deze ‘terroir’ ontwikkelde de toeristische dienst van Langhe Monferrato Roero vier e-bike routes met veelzeggende namen als Barolo Rosso, Barolo Viola, Alta Langa Verde en Alta Langa Bianco.
Het goede nieuws is dat je een weekend kan winnen waarin je die fietsroutes ook zelf kan gaan rijden, kan overnachten in de regio en van al dat lekkers kan genieten. Voorwaarde is wel dat je voor 30 augustus een MV Agusta e-bike bestelt bij een van de dealers in België. Voor wat hoort wat.
En mocht je eraan twijfelen: Langhe Monferrato Roero, en bij uitbreiding de hele regio Piemonte, is het ontdekken meer dan waard. Met of zonder MV Agusta.
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.