Image

Het VK en de EU. De scheiding is definitief. Maar wat verandert er nu concreet voor reizigers van en naar het Verenigd Koninkrijk?


Het is nu definitief: na een overgangsperiode van bijna een jaar heeft het Verenigd Koninkrijk begin 2021 effectief de Europese interne markt en de douane-unie verlaten. Dat heeft zo zijn gevolgen voor wie binnenkort naar het VK trekt.

VK grenscontrole Heathrow
Grenscontroles zijn voortaan de regel (foto: Heathrow Airport).


Tijdens het overgangsjaar (2020) veranderde er quasi niks voor wie naar het VK wou, maar nu liggen de kaarten enigszins anders. Los van het feit dat het momenteel ten zeerste wordt afgeraden om naar het VK te reizen, zijn dit de 9 belangrijkste zaken die je moet weten of waarover je je wellicht vragen stelt.


1. Identiteitskaart of internationaal paspoort?

Je kan je gewone identiteitskaart nog gebruiken tot eind september van dit jaar; vanaf 1 oktober heb je een internationaal paspoort - de zogeheten reispas - nodig. Een visum heb je voor korte trips of voor je vakantie niet nodig.


2. Internationaal rijbewijs of niet?

Op dit vlak blijft alles hetzelfde: je kan gewoon je Belgische rijbewijs blijven gebruiken. Voor wie met de eigen wagen in het VK gaat rijden: ook jouw bestaande verzekeringen blijven geldig.


3. Trein en vliegtuig: wat verandert er?

Er verandert weinig tot niks, al dien je uiteraard ten allen tijde rekening te houden met de veiligheidsmaatregelen in verband met COVID-19. Maar zowel de vluchten als de treinen blijven vliegen/rijden. Hou wel rekening met puntje 1.


4. Files door identiteitscontroles?

Ook op dit vlak verandert er nauwelijks iets. Het VK maakt sowieso geen deel uit van de Schengenzone, dus identiteitscontroles waren voor de Brexit al aan de orde. Vooral op luchthavens, want bij aankomst met de Eurostar in Londen waren er vaak géén of eerder oppervlakkige controles. Wat extra tijd incalculeren is evenwel geen overbodige luxe, omdat er aan de grenzen nu wél consequent gecontroleerd zal worden.


5. Mag mijn huisdier nog mee?

Dat mag nog steeds, maar daar zijn wel een paar nieuwe voorwaarden aan verbonden. De nieuwe regels gelden ook voor assistentiehonden. Wie naar het VK vliegt, checkt dit best ruim op voorhand bij de luchtvaartmaatschappij in kwestie. Niet alle maatschappijen hanteren immers dezelfde regels!


6. Shop ‘till you drop?

Helaas, dit kan niet meer. De maximale waarde van de koopwaren die je wil meebrengen vanuit het VK naar België bedraagt 300 euro als je spoort, of 430 euro voor wie invliegt of met de boot komt. Dat was vroeger onbeperkt.


7. Sigaretten en alcohol?

Ook dit wordt aan banden gelegd. Waar EU-lidstaten toelaten om 800 sigaretten mee te nemen, wordt dat voortaan beperkt tot 200 stuks. Ook de regels van maximaal 110 liter bier en 90 liter wijn verdwijnen. Je mag nog respectievelijk 16 liter bier en 4 liter wijn meebrengen uit het VK. Een volledig overzicht van de vernieuwde regels vind je op de website van de FOD Financiën.

shoppen in het VK
Het meebrengen van alcohol en sigaretten uit het VK wordt aan banden gelegd (foto: Heathrow Airport).


8. Worden Britse producten duurder bij ons?

In principe niet, want de EU en het VK hebben afgesproken om geen invoertarieven en quota te hanteren. Als producten duurder of goedkoper worden, dan zal dat eerder te wijten zijn aan waardeschommelingen tussen de euro en het Britse pond.


9. Goed nieuws: geen roamingkosten!

Het was een jaar geleden al min of meer beloofd door de (grote) operatoren en ze houden (voorlopig) woord: zowel Proximus, Orange als Telenet gaan geen extra kosten aanrekenen als je je mobieltje gebruik in het VK. Business as usual dus, als je de
pandemie even buiten beschouwing laat.


Wat betekent dit voor mijn Touring Reisverzekering ?

Dankzij jouw Touring reisverzekering ben je wereldwijd verzekerd van personenbijstand dus hiervoor verandert er niets.

Ook voor pechverhelping kan je op jouw beide oren slapen want we dekken jou niet alleen in de Europese Unie maar ook in Monaco, San Marino, Andorra, Liechtenstein, Vaticaanstad, Zwitserland, Montenegro, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, IJsland, Macedonië, Noorwegen, Servië en het Verenigd Koninkrijk.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.