Ben je op zoek naar een citytripbestemming met een indrukwekkend erfgoed en prachtige bezienswaardigheden in de omgeving? Ontdek Šibenik.
Kroatië heeft een hele rits toeristische trekpleisters in zijn aanbod. Maar toch kan je er nog altijd onbekende parels ontdekken. Het kleine kuststadje Šibenik is er een van.
Dubrovnik, Split en Zadar zijn al jaren toeristische hotspots langs de fabuleuze kust van Kroatië. Maar wist je dat deze steden een stukje geschiedenis delen met het minder gekende Šibenik? In Šibenik vind je nog geen souvenirwinkel, café of restaurant op elke hoek van de straat. Het zijn vooral locals die hier wonen. Al duiken hier en daar wel al de eerste B&B’s op …
Šibenik heeft sterke troeven in handen om verschillende bezoekers te behagen. Cultuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in het oude stadscentrum met zijn Unesco-werelderfgoed. Outdoor-avonturiers kunnen eropuit trekken met de fiets of gaan hiken of klimmen in de nabijgelegen Dinarische alpen. En iedereen kan genieten van de natuurpracht van het Krka National Park én uiteraard van de culinaire geneugten van de zee, met de nodige Italiaanse invloeden.
Šibenik ligt tussen Split en Zadar en is makkelijk te bereiken via de luchthavens van beide steden.
Venetiaanse invloed
Net als zijn illustere zustersteden stond Šibenik eeuwenlang onder invloed van de Venetiaanse overheersing. En Šibenik voelt trouwens nog altijd erg Italiaans aan. Struin door de smalle straatjes, en je merkt overal rooms-katholieke invloeden. Volgens onze gids telt het stadje niet minder dan 24 kerkjes. De Sint-Jacobuskathedraal, erkend als Unesco-werelderfgoed, is zonder twijfel de beroemdste. Ze wordt zelfs beschouwd als het belangrijkste renaissancegebouw in heel Kroatië.
Er is meer dan 100 jaar aan gebouwd, door drie verschillende architecten. En de kathedraal biedt dan ook een uniek overzicht van de bouwstijlen in de 15de en 16de eeuw. Cultuurliefhebbers trekken best voldoende tijd uit om de binnen- en buitenkant te ontdekken.
Ben je meer fan van gastronomie? Dan kan je aan de overkant van het plein heerlijk lunchen of dineren.
St. Michael's Fortress
Šibenik werd tijdens de eeuwenlange Venetiaanse invloed nooit aangevallen door andere volkeren. Dat heeft het mede te danken aan de twee burchten die de stad beschermden tegen aanvallen vanuit het bergachtige hinterland. St. Michael's Fortress kan je vandaag bezoeken vanuit het stadscentrum. Het is een eind bergop wandelen, maar het loont de moeite. Niet alleen omdat de burcht zelf een fraai bezoekerscentrum geworden is, maar ook omdat je vanop de burcht een mooi zicht hebt op de lagergelegen stadskern én het estuarium.
Tip: bezoek deze burcht in de late namiddag en geniet aansluitend van de ondergaande zon.
Ook langs de zeekant was Šibenik uitstekend beschermd tegen invallen. De Krka-rivier mondt er namelijk uit in een estuarium dat op zijn beurt verbonden is met de zee, via het relatief smalle Saint-Anthony’s kanaal. Ook daarin bevindt zich een burcht, St. Nicholas’ Fortress (eveneens Unesco-werelderfgoed), die invallers moest afschrikken. Met succes trouwens, want zoals gezegd is Šibenik gespaard gebleven van agressie van vreemde mogendheden.
Met de fiets naar het kanaal
We bezochten het kanaal op een duurzame manier, met de fiets. Meer bepaald met de elektrische mountainbike. Trapondersteuning is hier namelijk geen overbodige luxe, want het is een stevige klim naar het einde van de landtong die hoog boven het water uittorent. Maar als fietser word je wel beloond met een prachtig zicht op Šibenik-stad én de open zee
Te midden van de golven wemelt het van de eilandjes. “Het zijn er meer dan 200”, weet onze gids ons te vertellen. “Maar maak je geen illusies: ook al ben je miljonair en kan je zo’n eiland kopen, je mag er niets op bouwen.” Al zijn er toch een paar uitzonderingen op die regel: Privc en Zlarin bijvoorbeeld zijn wel bewoond en het bezoeken waard als je het tragere levensritme wil ervaren dat eigen is aan die kleine eilandjes.
Zin om te gaan fietsen? Dan raden we je een fietstocht met een gids aan.
Een andere mogelijkheid: een dagje op zee op een van de talloze zeilbootjes die je hier kan huren, met of zonder kapitein.
Verboden te zwemmen, door Instagrammers
De volgende dag trekken we het binnenland in, richting de Dinarische Alpen, op zoek naar de natuurpracht rond Šibenik. De bron van de Cetina-rivier, ook wel het oog van de aarde genoemd, is daar een mooi voorbeeld van. Als je de bron van bovenaf bekijkt, zie je dat de ronde vorm gevuld is met water in schakeringen van groen, blauw en zwart, naarmate het dieper wordt.
Tot voor kort stroomden influencers hier toe om dronebeelden te maken van zichzelf, zwemmend in de bron. Het werd echter te veel van het goede en dus werd zwemmen verboden door de plaatselijke overheid. Als het een troost mag zijn: het water is ijs- en ijskoud.
Neen, geef ons dan maar de verfrissing van de Krčić-waterval. Die is al indrukwekkend vanop de weg, maar we raden je aan om toch even de auto op de parking te zetten en tot aan de houten wandelbrug te wandelen, net voor de waterval. Durvers wandelen erover om de kracht van zo’n waterval te ervaren én kletsnat verslag uit te brengen aan hun minder dappere reisgezellen. Iedereen tevreden.
Watervalwalhalla
Als liefhebbers van watervallen worden we de volgende dag nog meer verwend tijdens een bezoek aan het Krka National Park. Dat is een tikkeltje kleiner dan het bekendere Plitvice National Park, maar minstens even indrukwekkend. Je wandelt meer dan een uur over een houten vlonderpad en wordt achter elke hoek verwend met weergaloze zichten op het water en de watervallen.
Kikkers proberen hun gekwaak tevergeefs boven het gebulder van het water te tillen, terwijl vissen aan de oppervlakte komen kijken of de toeristen een stukje brood kunnen missen. Wij zetten ons af en toe op de rand van het wandelpad om de pracht in ons op te nemen en laten de andere toeristen achter ons doorlopen. Want dat is de keerzijde van de pracht van het Krka National Park: het is immens populair en dus druk bezocht.
Wend je voor een excursie naar het Krka National Park tot een plaatselijke touroperator of neem het openbaar vervoer.
Openluchtmuseum
Het plattelandsleven in het oude Dalmatië was geen lachertje. Om er meer van te weten, kan je Etnoland Dalmati bezoeken. Daar hebben Josko en Ana Lokos een oude boerderij omgetoverd tot een openluchtmuseum waar de manier van leven uit vervlogen tijden wordt nagebootst.
Tijdens een privétour vertelt Ana met een stevige portie humor over de klederdracht, sociale gewoonten en keukengeheimen uit het verleden. En ondertussen zorgt Josko er samen met zijn team voor dat je ook de traditionele keuken kan ontdekken – in de vorm van een Peka (een soort stoofpot) – als je er aanschuift voor een lunch en/of wijnproeverij. Een stop meer dan waard.
Heeft dit artikel jou inspiratie gegeven om er even tussenuit te gaan? Ontdek wat er allemaal te zien en te doen is in en rond Šibenik. Een goed vertrekpunt om je reis naar Šibenik te plannen is www.dalmatiasibenik.hr.
Geniet met een gerust hart van je citytrip
Met de tijdelijke bijstandsformule Touring Explore geniet je wereldwijde dekking vanaf € 10/persoon per reis.
Bekijk ook onze formules voor wereldwijde reisbijstand en onze annulatieverzekeringen.
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.