Image
bagage luchthaven

Elke dag raken in luchthavens duizenden stuks bagage zoek. In de helft van de gevallen gebeurt dit bij vluchten met een overstap. Ontdek hoe je vergoed kunt worden als je je bagage kwijtraakt.

Voor een maximale damage control bij verlies van bagage raden luchtvaartmaatschappijen aan om de volgende zaken niet te vervoeren in ingecheckte reiskoffers:

  • geneesmiddelen;
  • kostbare en fragiele voorwerpen (computer, fototoestel, juwelen, ...);
  • belangrijke papieren en documenten (identiteitskaart, reisdocumenten, bankkaarten, ...).

Zoekgeraakte bagage: komt vaker voor dan je denkt

Elke dag raken wereldwijd duizenden stuks bagage zoek. De helft hiervan raakt verloren tijdens een overstap. Soms gebeurt het zelfs dat je koffers op de luchthaven van vertrek achterblijven. Maar geen paniek: meestal krijg je je bagage uiteindelijk terug. Volgens de IATA(International Air Transport Association) worden zoekgeraakte koffers in meer dan 99,5% van de gevallen teruggevonden en terug bij de eigenaar gebracht.

Hoe vermijd je dat je bagage zoekraakt?

Uiteraard garanderen de volgende tips geen waterdichte bescherming tegen het verlies van je bagage. Maar ze helpen je wel om dit zo veel mogelijk te vermijden. Enkele eenvoudige ingrepen kunnen heel belangrijk zijn:

  • Hang een duidelijk adreslabel aan je koffers die in het bagageruim gaan (aan de buiten en binnenkant);
  • Verwijder alle labels en barcodes van vorige reizen;
  • Koop een koffer in een felle kleur of personaliseer hem met een kleurige riem of een sticker, zodat je hem op de band makkelijker herkent.
  • Als je een slotje gebruikt, kies dan zeker een model dat erkend is door de TSA (Transport Security Administration) wanneer je naar en van de Verenigde Staten reist. Zo vermijd je dat je koffer beschadigd wordt bij een eventuele controle. Het TSAmodel is immers uitgerust met een tweede slot, dat enkel door de Amerikaanse douane geopend kan worden met een speciale sleutel.
  • Neem een foto van je bagage die je aan de autoriteiten kan tonen, zodat je een bewijs hebt als je koffer beschadigd raakt. Neem zeker ook een foto van de binnenzijde van de koffer als je vergoed wil worden bij verlies.

Je bagage rolt niet van de band

Ga naar het loket en probeer rustig te blijven. De medewerker voor je zal sneller geneigd zijn je te helpen als je beleefd blijft. Je zal een formulier moeten invullen, vaak in het Engels (Property Irregularity Report). Vul je woonplaats in, maar ook het adres waar je tijdens je vakantie verblijft als je koffer tijdens de reis zoek is geraakt. Bel daarna de verzekeringsdienst van je bankkaart. Sommige verzekeringen keren een bepaald bedrag uit (enkele honderden euro’s) om noodkledij te kopen als je je vlucht betaald hebt met je bankkaart. En als je een bagageverzekering hebt, zal die je ook een bepaald bedrag uitkeren om de meest noodzakelijke producten te kopen.

Bagage kwijt: hoe krijg je een vergoeding?

Alles hangt af van het feit of je je koffers uiteindelijk hebt teruggekregen of niet. Weet dat je koffers niet als verloren worden beschouwd voor er 21 dagen verstreken zijn. Zodra deze termijn voorbij is, heb je het recht om de terugbetaling van je bezittingen en je koffer te vragen. Check op je ticket onder welke conventie je luchtvaartmaatschappij valt:

  • Conventie van Montréal: het bedrag van de vergoeding is beperkt tot zo’n € 1.100. Als je vindt dat je bagage meer waard is dan dat plafond, kun je – mits een extra toeslag – een ‘bijzondere verklaring omtrent belang’ invullen.
  • Conventie van Warschau: je hebt recht op € 22 per kilogram ingecheckte bagage.

Als je tot slot een verzekering hebt die ook de bagage dekt, kan die ook tussenkomen.

De maatschappij heeft je koffers teruggevonden

Als de maatschappij je bagage binnen de 21 dagen terugvindt, kun je een terugbetaling vragen voor de zaken die je hebt moeten kopen om je uit de nood te helpen (ondergoed, producten voor persoonlijke hygiëne enzovoort). Opgelet: je moet de aanvraag indienen binnen de 21 dagen, vanaf de dag dat je je bagage hebt teruggekregen.

Heb je je reis via een reisbureau geboekt? Laat dan ook aan het reisbureau weten dat je een vordering tot schadevergoeding indient.

Om kopzorgen en ellenlange procedures met de luchtvaartmaatschappij te vermijden, teken je best in op een bagageverzekering. Zo vertrek je met een gerust gemoed op reis.

Deel deze inhoud