Image
Nieuwe reisgids ontrafelt Belgische roots in het buitenland
Reisjournalist Erik Brusten lanceert een uniek boek over onze ‘Belgische’ plekjes in het buitenland.

Wie heeft al eens een biertje gedronken in het Cafeeke in Madrid? Ken je het verhaal van ‘the Flemish mother of America’ uit New York? Of heb je ooit al gehoord van de Waalse jongedame die in de harem van een Ottomaanse sultan is beland? En wie was de Belgische architect die Barcelona mee heeft helpen bouwen?

Volgens de auteur Erik Brusten is de kans groot dat de lezer de antwoorden op deze vragen schuldig blijft. Nochtans hebben kunstenaars, ondernemers en avonturiers uit ons land in de voorbije eeuwen heel wat stukjes erfgoed achtergelaten in Europa en ver daarbuiten, claimt Erik Brusten. Maar veel van deze Belgische sporen zijn in de vergeethoek geraakt. Dit boek brengt de feiten weer naar boven.

Belgische sporen

Een reis naar Venetië bracht hem op het idee om zijn bevindingen neer te pennen in een alternatieve reisgids. Hij legde zich aanvankelijk toe op het onderzoek naar sporen van de zogeheten fiamminghi en flamencos, zoals Vlamingen en Walen vroeger werden genoemd.

Hij deed daartoe onderzoek in maar liefst 16 Europese grootsteden. Maar hij toog voor zijn boek ook naar New York omdat daar ook heel wat Belgische sporen verborgen en minder goed verstopt liggen te wachten om ontdekt te worden door de argeloze citytripper.

Het boek is opgedeeld in duidelijke hoofdstukken per bestemming en biedt per stad ook een beknopt overzicht van de bezienswaardigheden die verband houden met (de geschiedenis van) ons land.

Dit bijzondere reisboek, voluit: Tussen reis en roots - Belgische sporen op citytrips in Europa en New York, is 384 pagina’s dik en wordt uitgegeven door Uitgeverij Beefcake Publishing. Verkrijgbaar in de betere boekhandel of online bij de Standaard Boekhandel. Meer informatie vind je op de facebookpagina van de auteur.