Vorig jaar kwamen bij Touring 1.845 klachten binnen omtrent parkeerbeleid en de gehanteerde tarieven. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van het jaar voordien. Vooral de onduidelijkheid over het begin en einde van blauwe zones speelt veel bestuurders parten.
De stijging laat zich deels verklaren door de uitbreiding van het aantal betalende of gereglementeerde parkeerzones in onze steden en gemeenten. Een onderzoek van Touring toont aan dat 55% het parkeren te duur vindt en dat 58% naar winkelcentra buiten stadscentra rijdt om daar gebruik te maken van gratis parkings.
Enquête parkeerbeleid
- 80% van de weggebruikers ziet betalend parkeren als inkomstenbron van gemeente of stad
- 50% vindt dat er onvoldoende parkeerplaatsen zijn op straat
- 65% vindt dat er voldoende ondergrondse en bovengrondse parkings zijn
- 54% meent dat blauwe zones met verplichte parkeerschijf slecht zijn aangeduid
- 75% vindt dat er te weinig overstapparkings zijn aan de stadsrand en in de buurt van openbaar vervoer
De wetgeving op parkeerbeleid is zeer vaag en geeft lokale besturen alle autonomie om zelf invulling te geven aan signalisatie, tarieven en voorwaarden om te mogen parkeren. Deze versnippering leidt automatisch tot onduidelijkheid.
Blauwe zones onduidelijk
Het groot aantal klachten over blauwe zones is een gevolg van de signalisatie: enkel bij het begin van die zone is signalisatie verplicht en dus niet meer bij het begin van elke straat. Omdat blauwe zones vaak heel groot zijn, weten weggebruikers niet altijd of ze zich binnen of buiten zo’n zone bevinden.

Touring heeft meermaals gepleit om die signalisatieregel aan te passen. De federale overheid, die de regels voor signalisatie vastlegt, is daar echter nooit op ingegaan. Een gemiste kans, want een duidelijk en uniform parkeerbeleid moet deel uitmaken van een efficiënte mobiliteitspolitiek.
Een beter parkeerbeleid kan weggebruikers aanzetten om zich duurzamer te verplaatsen, als er maar bruikbare alternatieven zijn voor autoverplaatsingen. Het zou in de eerste plaats ook leiden tot minder geschillen. En ook dat komt zowel de overheid als de weggebruiker ten goede, besluit Touring.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.