Op pakweg 180 km van Brussel is Leiden een perfecte bestemming voor een cultureel en ontspannend weekendje. Foto: Kees Hummel
Het Nederlandse Leiden, gevormd door de Gouden Eeuw, heeft voor nieuwsgierige toeristen tal van verrassingen in petto. Op zoek naar een weekend weg van de drukte? Dan is dit de stad waar je moet zijn. Een wandeling langs de grachten is genoeg om je te verleiden.
Op ongeveer 180 kilometer van Brussel, of iets meer dan twee uur rijden, is Leiden makkelijk bereikbaar voor een citytrip met de wagen. Alternatief is de trein, waarmee je op 2 à 2,5 uur van Brussel naar Leiden spoort.
88 bruggetjes
Leiden telt maar liefst 88 bruggen en bruggetjes, verdeeld over 28 km aan grachten. De snelste manier om inzicht te krijgen in het verleden en heden van de stad, is dan ook via die grachten. Laat je varen door een gids. Wij kiezen voor een boot van De Leidse Rederij, omdat we gehoord hebben dat hun schippers uitstekende gidsen zijn. Zo kregen we beslist geen saaie rondvaart, maar een hoogst onderhoudende geschiedenisles doorspekt met interessante weetjes.

Na een uur varen, en de bijhorende uitleg, hebben de kanalen geen enkel geheim meer voor jou. De oudste universiteit van Nederland schuift langzaam voorbij, net als de imposante sterrenwacht, schitterende molens, de stadspoorten, oude schepen, prachtige woonboten, de befaamde Hortus Botanicus, gotische kerken, rijen wevershuisjes, de typische Leidse hofjes en nog veel meer.
In de voetsporen van Rembrandt
Weer aan wal installeren we de AR Rembrandt Route app, omdat we de stad willen ontdekken vanuit het perspectief van de jonge Rembrandt. Terwijl je de aanwijzingen van de app volgt, valt het op hoe rustig het is in de smalle straatjes van Leiden. Je steekt constant bruggetjes over die smeken om gefotografeerd te worden. En als je de hoek om draait, wacht jou een nieuwe verrassing of een gezellig terrasje waar je in alle rust kan verpozen. Een koffietje met zicht op een binnenpleintje of de prachtige Pieterskerk bijvoorbeeld, of een knus hofje op het einde van een met bloemen en planten omzoomd steegje.
Wie meer wil weten over Rembrandts jonge jaren, moet beslist naar de Young Rembrandt Studio. Op deze plek leerde hij schilderen, tekenen en etsen. Reserveer vooraf, zodat je naar de leerzame ‘video mapping’ presentatie kan kijken. Ook leuk is om je in de Latijnse School te laten tekenen door de meester zelf. Spitstechnologie, maar helemaal gratis!
Ga trouwens niet op zoek naar het geboortehuis van Rembrandt. Niet alleen is het ooit in een vlaag van zinsverbijstering afgebroken, de gedenkplaat staat ook nog eens op de verkeerde plaats!
Leiden met de fiets of met de Vespa
Ook de omgeving van Leiden en de kust zijn de moeite waard. Net als de vele regionale producten trouwens. Huur een fiets en rij naar Noordwijk of Katwijk. Of doe zoals wij: boek een hotel aan zee en doorkruis de streek per Vespa. Het oorspronkelijke plan was om pakweg een uurtje te gaan snorren, maar het werden er meer dan drie, zonder dat we er erg in hadden ...

De Nederlandse kust leent zich uitstekend tot een eerste surfles. Is dat iets voor jou? Omdat het hier lang niet zo druk is als bij ons, zal je niet zo gegeneerd zijn voor de blikken van anderen als je begint te klungelen. Surfschool BeachBreak voorzag ons alvast van een board om het te proberen.
Insider tips
Je eerste bezoek aan Leiden? Op de officiële website van de stad vind je alle praktische info, samen met een pak toeristische tips. Ga je liever af van de bestaande paden? Kijk dan eens naar deze suggesties van de inwoners van Leiden.
Ontdek de gigantische schommel in het schip van de Pieterskerk. Informeer je wel op voorhand, want hij hangt er niet altijd.
Huur een fiets bij Bizon Bike en laat je verleiden tot een verrassende tour langs ‘bizon’dere plekjes op een ‘bizon’dere fiets.
Maak een reis door het menselijk lichaam in het Corpus-museum. Pret gegarandeerd voor jong en oud. Kruip in de huid van een rode bloedcel en maak een multidimensionale reis door een menselijk hart, of ontdek in de hersenshow de werking van het menselijk brein. Wat gebeurt er als je niest? Waar op je tong proef je suiker en waar zout? De antwoorden op al deze vragen vind je tijdens je bezoek.
Ga wandelen in het Singelpark. Dit unieke park vormt de buffer tussen de binnenstad en de buitenwijken. De groene long is maar liefst 6 kilometer lang en staat garant voor mooie wandelingen.
Aan restaurants, eethuizen en gezellige terrasjes is in Leiden geen gebrek. Wij gingen onder meer tafelen in Restaurant Hudson in hartje Leiden en in Brasserie Buitenhuis net buiten de stad. In Noordwijk kregen we van locals te horen dat het heerlijk smullen is bij Tulum en Witsand, beide op het strand.
Pech onderweg?
Maak je geen zorgen. Met de pechbijstand Touring Go Buitenland is jouw auto ook gedekt in Nederland. Indien nodig krijg je zelfs een vervangwagen, zodat je je citytrip in alle rust kan voortzetten.
Meest recente artikelen
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash