Door de jaren heen zal een batterij gaandeweg aan capaciteit inboeten. Los van het onderhoud, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de batterij volledig is opgeladen. Zo zal ze beter werken en langer meegaan.
Onze collega’s van Touring Club Zwitserland (www.tcs.ch) hebben enkele batterijladers getest. Tegelijkertijd hebben ze een aantal handige tips over het gebruik van batterijladers opgelijst. Belangrijk is dat je een lader kiest die bij de batterij past. Je moet rekening houden met de waarden die je op de verpakking van het laadtoestel vindt. Vooral de stroomsterkte (uitgedrukt in ampère) is cruciaal.
In auto’s die over stop-start technologie beschikken, zit een specifieke AGM-batterij of een gelbatterij. De lader moet ook afgestemd zijn op de specificaties van deze batterij. Zo mag de laadspanning bij dit type batterij tot maximaal 14,8 volt oplopen.
De prijs van een batterijlader varieert tussen de 30 euro voor het goedkoopste exemplaar tot 400 euro voor de meest gesofisticeerde lader. Wie het toestel slechts gebruikt om sporadisch een klassieke autobatterij bij te laden, heeft genoeg aan een basismodel (dat uiteraard moet overeenkomen met de capaciteit van de batterij).
Er is ook een verschil tussen een lader (om een batterij bij te laden) en een “Booster”. Dat laatste is een toestel dat werkt als een startbatterij. Je kan hiermee starthulp bieden zoals je dat met de donorbatterij van een andere wagen zou doen.
Er bestaan ook starthulpsystemen die voorzien zijn van een kleine luchtcompressor, een lamp en een 12 volt contact… Dit is een handig accessoire (op voorwaarde dat de ingebouwde batterij geladen is!). Dergelijke toestellen kosten tussen de 50 en de 500 euro, afhankelijk van hun capaciteit.
Voorzorgsmaatregelen
-
Motorfietsen hebben een kleinere batterij en vergen ook minder laadstroom.
-
Sommige oldtimers hebben een systeem met een boordspanning van 6 volt. Daarvoor heb je een aangepaste lader nodig.
-
Een ontladen batterij kan bevriezen bij temperaturen onder het vriespunt.
-
Sluit een bevroren batterij nooit aan op een lader. Wacht altijd tot ze ontdooid is en laad ze dan op de correcte manier.
Testresultaten van TCS
Van de negen batterijladers die werden getest, kregen vijf exemplaren de beoordeling “zeer goed”. Het gaat om:
- Micromaxx MD13323
- Bosch C3, 4Load
- Charge Box 3.6
- SPA Cartrend
- CTEK MXS 5.0
De Stanley BC15 werd slechts "goed" bevonden omdat de gebruiksaanwijzing onduidelijk was.
De Alpin, GYS en Einhell laders scoorden “matig”. De behuizing van het Alpin-toestel werd tijdens het laden 70° C waardoor je bij aanraking met de huid brandwonden kan oplopen.
Het Einhell-toestel heeft erg beperkte mogelijkheden en het beveiligingssysteem werkt slechts manueel
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.