Image
Ontdek Luxemburg met de (elektrische) wagen. Volg onze route langs kastelen, wijngaarden, erfgoed en groene vergezichten.


Je krijgt meteen een vakantiegevoel als je vanuit Wallonië het Groothertogdom Luxemburg binnenrijdt. En de perfect onderhouden wegen en doorgaans duidelijke bewegwijzering zijn keer op keer een verademing. Ben je klaar voor een tocht van 116 km van Schengen naar Clervaux met een elektrische auto?


Met een elektrische Skoda Enyak glijden we fluisterzacht door de dorpjes langs onze route. We komen zelden of nooit op wegen die breder zijn dan twee rijvakken. Daardoor lijkt Luxemburg ondanks zijn bescheiden omvang groter dan het in werkelijkheid is.

Onze route is slechts 116 km lang, zodat je ze makkelijk in een uur of twee zou kunnen afleggen. Maar opgedeeld in 5 etappes is dit traject het geknipte recept voor een ontspannen en leerzaam weekendje weg.


1. Vertrek: Schengen - 0 km

Het Groothertogdom mag dan op Malta na de kleinste natie in de EU zijn, qua verwezenlijkingen is het een belangrijke speler op het wereldtoneel. Luxemburg is namelijk grondlegger van onder meer de EU, de NAVO, de Verenigde Naties, de OESO en de Benelux. Schengen is een klein Luxemburgs wijndorpje waarvan de naam regelmatig in het nieuws komt. Het is immers de bakermat van een Europa zonder grenzen. Een museum ter plaatse legt uit wat de Verdragen van Schengen precies inhouden, en onthult ook waarom de akkoorden net hiér ondertekend werden.

Schengen ligt op de grens met Duitsland en Frankrijk en de drie landen hebben één rivier met elkaar gemeen: de Moezel.


2. Grevenmacher en de Route du Vin - 30 km

Grevenmacher is niet écht onze volgende bestemming. Maar de Route du Vin die ernaartoe leidt, is dat wel. Vanuit Schengen is het bescheiden wijngebied makkelijk te vinden, want het dorp maakt er deel van uit. Volg de wegwijzers (N10) noordwaarts langs de Moezel. Aan de Luxemburgse kant, want de rivier vormt de natuurlijke grens met Duitsland.

Moezel
De Moezel ©LFT Thomas Linkel


De volledige Route du Vin loopt overigens tot Wasserbillig, een strook waarlangs tientallen wijnbouwers hun wijnen verbouwen en commercialiseren. Af en toe stoppen voor een degustatie is een must (als Bob meereist) en vergeet ook geen flessen in te slaan als het je bevalt. De productie van (schuim)wijnen is doorgaans beperkt, wat betekent dat je ze nauwelijks aantreft in Belgische speciaalzaken.

Op de weg naar Grevenmacher passeer je ook een bijzonder natuurgebied: Haff Réimich. Het gebied staat bekend om zijn grote diversiteit aan flora en fauna en is erg populair bij ornithologen.

Wie liever de stad induikt, moet de auto aan de kant zetten. Grevenmacher is de hoofdplaats van de Luxemburgse Moezelstreek en heeft een verkeersvrije binnenstad met smalle straatjes, ruïnes uit de middeleeuwen, een belfort en nog veel meer. Duitsland ligt trouwens maar op een paar minuutjes wandelen. Gewoon de brug oversteken, en je bent er.


3. Echternach - 50 km

We blijven op de N10, maar het traject tussen Grevenmacher tot aan de monding van de Sûre (of Sauer) in Wasserbillig heet hardnekkig de N1 tot je weer aansluiting krijgt met de N10 die helemaal tot in Echternach loopt. Geef onderweg je ogen goed de kost, want de oevers van de bescheiden waterloop zijn allesbehalve saai.

Echternach is de oudste stad in Luxemburg en liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen hier een stevig lijstje afvinken: de oude stadswallen, het Romeins paleis, de Peter en Paul parochiekerk met Merovingische, romaanse en gotische elementen, de St. Willibrord Basiliek, de indrukwekkende Benedictijnenabdij (vier vleugels van 75 meter!), de kloostertuin met orangerie, het paviljoen in rococostijl en nog veel meer.

Luxemburg Echternach
De Place du Marché in Echternach. ©LFT_DietrichHub


Echternach staat ook bekend om zijn fameuze ‘springprocessie’, uniek in de wereld en om die reden opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Wandelaars zullen Echternach dan weer kennen als de ideale uitvalsbasis voor boswandelingen. Hier bevindt zich immers de poort naar het Mullerthal, bekend om zijn prachtige rotslandschappen. De regio wordt weleens Klein Zwitserland genoemd, en dat vat het perfect samen.


4. Diekirch - 77 km

Diekirch bereik je via de N10 en N19. Het ligt eveneens aan de Sûre en wordt omsloten door groene heuvels, waardoor het relatief kleine stadje zo mogelijk een nóg knusser karakter krijgt. Al komen de meeste toeristen gewoon naar hier om te winkelen en zich op een van de talloze terrassen te goed te doen aan een fris getapt biertje. Diekirch staat namelijk ook bekend om zijn gelijknamige brouwerij.

Luxemburg Diekirch
De mascotte van Diekirch is een ezel.


De inwoners van Diekirch kozen lang geleden voor een ezel als mascotte en vandaag is het een soort eretitel geworden. De ezel duikt overal in het straatbeeld op en wie omhoogkijkt zal op de kerk geen windhaan aantreffen maar een ‘windezel’. Over de oorsprong doen verschillende theorieën de ronde, waaronder de verklaring dat de steile groene heuvels rondom de stad enkel door ezels begraasd konden worden. Plausibel, maar we onthouden toch vooral dat de inwoners zichzelf niet al te serieus nemen en vrolijk in het leven staan.


5. Vianden - 88 km

Volgende halte: het middeleeuwse stadje Vianden (via de N17 en N10). Ook hier laten we ons verleiden tot een zonovergoten terras, aan de oever van de Our en met zicht op het hogerop gelegen kasteel van Vianden dat een prominente plaats inneemt in het panorama.

Luxemburg kasteel van Vianden
Het kasteel van Vianden. ©Visit Eislek


In afwachting van onze klim naar het indrukwekkende bouwwerk overlopen we de toeristische mogelijkheden van het stadje en zijn directe omgeving: een wandeling door de nauwe straatjes in het middeleeuwse centrum, een bezoek aan het huis van Victor Hugo, een verkenning van het stadsmuseum, een vlucht met de stoeltjeslift, een passage langs de diverse gotische kerken, kapelletjes en het klooster, de stuwdam op de Our enzovoort.

Als je uit dit lijstje een keuze moet maken, plan dan zeker een bezoek aan het kasteel van de graven van Vianden. Het gebouw is een symbool van de feodale residenties in de romaanse en gotische tijd en wordt terecht gezien als een van de belangrijkste historische gebouwen in Europa. Neem ruim de tijd en leg het volledige parcours af, want het loont echt de moeite.


6. Aankomst: Clervaux - 116 km

We verlaten Vianden. Na een paar kilometer op de N17 richting Diekirch nemen we aan de rand van het stadje de 322 richting Putscheid en vervolgens richting Schinker, waar we de E421 vervoegen. In Marbourg nemen we de N18 richting Clervaux. Het kasteel van Clervaux verheft zich boven de woningen en gezellige straatjes onderaan de rots. Het bouwwerk stamt uit de 15de eeuw en straalt sinds zijn restauratie na de vernietiging in WOII nog altijd.

Luxemburg kasteel van Clervaux
Het kasteel van Clervaux.In het kasteel worden diverse tentoonstellingen georganiseerd, maar een absolute aanrader is een bezoek aan de permanente tentoonstelling ‘The Family of Man’. De expo is het magnum opus van de in Luxemburg geboren Amerikaanse fotograaf, schilder en museumcurator Edward Steichen. The Family of Man werd oorspronkelijk (in 1955) samengesteld voor het Museum of Modern Art in New York en wordt beschouwd als een van de belangrijkste fotografische tentoonstellingen ooit. Sinds 2003 staat de expositie op de ‘Memory of the World’ lijst van UNESCO.

Permanente tentoonstelling ‘The Family of Man
De tentoonstelling ‘The Family of Man’ is het magnum opus van Edward Steichen. ©LFT_JonathanGodin


Op zoek naar een plek om te overnachten? Wij logeerden in Kasteel Urspelt, op een steenworp van Clervaux.


Bezienswaardigheden in Luxemburg: gratis of met korting

Met de digitale LuxembourgCard krijg je gratis of gereduceerde toegang tot meer dan 90 toeristische attracties in het land. De kaart is er al vanaf 13 euro per dag/persoon en amper 20 euro voor 2 dagen.

De volgende attracties langs het traject van deze roadtrip kan je alvast gratis bezoeken:

  • Biodiversum Haff Réimech
  • de Gallo-Romeinse site en het Abdijmuseum in Echternach
  • Bernard Massard en andere wijnhuizen in Grevenmacher
  • het statige kasteel van Vianden
  • het Europees Museum in Schengen
  • de tentoonstelling ‘The Family of Man’ in Clervaux
  • diverse musea in Diekirch
  • quasi overal gratis fietsen (Rentabike)
  • en nog veel meer ...

Meer info over Luxemburg: www.visitluxembourg.com