Onderhoud, vignet, dakkoffer of fietsendrager? Hieraan moet je denken voor je met de auto op reis vertrekt.
Ga je deze zomer op reis met de auto? Dan hebben we een aantal tips om die vakantie onbezorgd te laten verlopen. En dat begint al voor je vertrekt.
- 1. Laat je auto nakijken
- 2. Vergeet de banden niet
- 3. Maak je auto goed schoon
- 4. Documenten
- 5. Vignetten, tol en verkeersregels
- 6. De bagage verstandig laden
- 7. Een dakkoffer kiezen
- 8. Eén of meer fietsen meenemen
- 9. Brandstofprijzen
- 10. Vermijd filerijden
1. Laat je auto nakijken
Zeker als je lange afstanden wil afleggen, is het aan te raden om je auto voor je vertrek na te kijken. Een zwaardere lading en hoge temperaturen zijn twee gezworen vijanden van je auto. Maak daarom tijdig een afspraak met je garagist.
Heel wat garages hanteren een voordelig forfait voor een ‘check-up voor vakantie’. Zo'n check-up omvat een aantal controles (zie kader) en waar nodig worden onderdelen vervangen. Beter voorkomen dan genezen, en beter een vervanging laten uitvoeren in een vertrouwde omgeving dan onderweg in panne vallen.
Wat moet je zeker doen voor een lange reis met de auto?
- Filters reinigen en/of vervangen: olie, benzine/diesel, lucht en airco
- Slijtgevoelige onderdelen controleren: remblokken, bougies, ruitenwissers enzovoort
- De batterij en het laadsysteem controleren
- Drijfriemen, bougies, uitlaat, schokdempers, remmen, staat van de balgen en de cardanassen nakijken
- Het peil van motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof checken. Als je onze tutorials volgt, kan je dit ook makkelijk zelf doen.
2. Vergeet de banden niet
Controleer zeker je banden. Die waarborgen immers je veiligheid op weg naar je vakantiebestemming. Zijn ze ouder dan vijf jaar, laat ze dan hoe dan ook nakijken, ook al zien ze er op het eerste gezicht nog degelijk uit. Het rubber slijt onvermijdelijk met de tijd. Controleer daarom de profieldiepte.
Een veel voorkomend probleem is een te lage bandendruk. Dat jaagt het brandstofverbruik de hoogte in én verhoogt het risico op een klapband door oververhitting. Ga dus na of je banden de juiste druk hebben: check het onderhoudsboekje of de sticker in het voorportier en corrigeer zo nodig. Vergeet ook niet dat je de bandenspanning moet controleren als je banden koud staan.
Heb je een lange tocht op de autosnelweg voor de boeg en is je wagen zwaar geladen, verhoog dan de druk met ongeveer 0,3 bar. En vergeet ook je reservewiel niet te controleren.
3. Op reis met je auto in topvorm
Als je auto mechanisch helemaal in orde is, maak je hem nog eens goed schoon, van binnen en van buiten. Je zal er uren in doorbrengen, en dat is een pak aangenamer als alles blinkt.
Maak zeker ook de koplampen en achterlichten schoon, net als de ruiten. Terwijl je dat doet, controleer je of de voorruit nergens gebarsten of beschadigd is. Is dat het geval, maak dan meteen een afspraak voor een snelle en doeltreffende reparatie. Je wil niet meemaken dat een barst in de voorruit groter wordt terwijl je in het buitenland op een autosnelweg rijdt.
Nuttig om mee te nemen is een reservevoorraad motorolie en ruitenwisservloeistof. Die zijn immers bijzonder duur in servicestations langs de autosnelweg.
4. Boorddocumenten en identiteitspapieren
Je vakantie plannen is meer dan een bestemming kiezen en vervolgens inpakken en wegwezen. Denk ook aan je identiteitsdocumenten, je rijbewijs, je verzekering, noem maar op.
Vergeet ook voor je kinderen geen identiteitsbewijs mee te nemen. Zijn ze jonger dan 12, dan hebben ze binnen Europa een Kids-ID nodig. Meer weten over de paperassen die je moet meehebben en wat je moet doen in geval van verlies? We geven je hier alle details.
Controleer ook of alle noodzakelijke autopapieren aan boord zijn. Het is belangrijk dat je de originele documenten bijhebt.
5. Vignetten, tol en verkeersregels
De verkeersregels verschillen van land tot land. Denk daarbij in de eerste plaats aan de maximale snelheid op snelwegen, andere wegen en binnen de bebouwde kom. Een forse boete wegens overdreven snelheid is een slechte manier om de vakantie te beginnen.
Maar daarnaast heeft elk land nog wel een paar eigen regeltjes die je moet kennen. “Ik wist het niet” is geen geldig excuus als je betrapt wordt. Zo is het in Frankrijk en Zwitserland bijvoorbeeld verboden om een gps-systeem te gebruiken dat informatie geeft over de locaties van flitspalen of roodlichtcamera's. Duitsland en Oostenrijk zijn dan weer heel strikt over het vormen van een ‘reddingsstrook’ bij files op de snelweg.
Om niet uit onwetendheid een verkeersregel te overtreden, raadpleeg je voor je vertrek best even de landeninfo op de website van Touring. Vergeet zeker de fluohesjes en de gevarendriehoek niet. In Zwitserland moet de gevarendriehoek altijd binnen handbereik zijn, dus je mag hem niet in de koffer bewaren.
Afhankelijk van je bestemming moet je ook rekening houden met verplichte wegenvignetten, vignetten voor een lage-emissiezone (LEZ) en tolwegen zoals de Franse péage. Touring kan helpen om voor je vertrek aan het vereiste vignet te geraken en om die wegentol elektronisch te betalen.
6. Verstandig laden voor een veilige reis
Als je er met het hele gezin op uittrekt, neem je wellicht heel wat bagage mee. Hou goed in de gaten dat je je wagen niet te zwaar laadt. Elke wagen heeft zijn limieten. Officieel spreken we over de MTM of maximaal toegelaten massa. Voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers is het belangrijk je hieraan te houden. De politie in België en in het buitenland kan controleren hoe zwaar de lading is. Bij een overtreding kan je een boete krijgen of het teveel aan bagage ter plaatse moeten uitladen.
Verdeel het gewicht
Verdeel je spullen, voor je alles in de wagen laadt, zorgvuldig over verschillende soorten tassen en zakken. De zwaarste bagage stop je achteraan in de koffer, zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van de wagen. Denk erom dat deze bagage tijdens de rit niet toegankelijk zal zijn. Stop er dus geen voorwerpen in die je onderweg nodig hebt. Overnacht je onderweg? Zorg dan voor een kleine tas en/of zak met alle spulletjes voor die overnachting.
Puzzelen in de koffer
Laad vervolgens de bagage in afnemende grootte: eerst de grootste stukken, daarna de kleinere. De vrije hoekjes vul je telkens met een aantal flexibele voorwerpen; niet alleen om de ruimte te vullen, maar ook om alles goed vast te zetten. Denk aan wandelschoenen, een fototas, strandspeelgoed, noem maar op. Alle ruimte moet goed opgevuld worden, zodat de bagage niet kan gaan schuiven.
Leg bovenop deze bagage uitsluitend nog lichte voorwerpen, vooral als je met een wagen rijdt waarvan de koffer niet gescheiden is van het interieur (break, SUV, vijfdeurs enzovoort). Als je hard moet remmen, kunnen voorwerpen naar voren vliegen, wat tot een risico op verwondingen leidt. Een voorbeeld: bij een aanrijding met 50 km/u raakt een glazen fles, een laptop of speelgoed achterin de wagen de voorste passagiers met een kracht die 50 maal groter is dan hun gewicht … Op die manier worden gewone gebruiksvoorwerpen dodelijke projectielen.
7. Meer plaats op het dak
Volstaat je kofferruimte niet voor een reis met de auto? Dan is een dakkoffer de oplossing.
Het laadvolume varieert van 300 tot meer dan 600 liter, afhankelijk van het model. Ook de vorm van de koffer verschilt:
- Een korte koffer is ideaal als je weinig extra bagage moet meenemen.
- In een medium koffer krijg je makkelijker een kinderwagen geplaatst.
- Lange koffers zijn dan weer nuttig om lange voorwerpen te vervoeren, zoals ski’s, surfplanken en vishengels.
In principe zijn korte koffers bestemd voor kleine auto’s en lange koffers voor grote gezinswagens of terreinwagens. Toch is het niet verboden of gevaarlijk om een lange dakkoffer te installeren op een middelgrote wagen, op voorwaarde dat je je strikt aan de laadregels houdt. Wel zijn er nadelen aan verbonden: een lange koffer maakt meer lawaai tijdens het rijden en het verbruik zal hoger liggen!
Het laadvermogen van een dakkoffer schommelt tussen 50 en 75 kg. Hou je veiligheidshalve aan de maximale belasting van de dakstangen en van je auto. Je vindt die gegevens terug op je grijze kaart.
Het bevestigingssysteem bepaalt grotendeels hoe makkelijk en snel je je dakkoffer kan installeren. Er bestaan verschillende systemen. De goedkopere modellen zijn uitgerust met een U-vormige beugel. Daarnaast zijn er gepatenteerde montagesystemen zoals Easy Snap, Easy Fit, East Grip en Power Grip.
Als je een dakkoffer gebruikt, stop dan de zware bagage in de autokoffer en plaats lichte voorwerpen die veel plaats innemen in je dakkoffer.
8. De fiets mag mee op reis
Wil je één of meer fietsen meenemen met de wagen? Dan heb je een fietsendrager nodig. Er zijn drie soorten: bevestigd aan de kofferbak of achterklep van je auto, bevestigd op de trekhaak of vastgemaakt op het dak met behulp van dakdragers. Hier leggen we uit hoe je een fietsendrager monteert op de trekhaak van je wagen.
Fietsendragers voor op de trekhaak zijn in principe universeel. Toch is het beter om vooraf na te gaan of ze wel op de kogel van je trekhaak passen. Daarentegen zijn fietsendragers die op de kofferbak bevestigd worden enkel compatibel met bepaalde voertuigen. Controleer dus altijd of de fietsendrager die je kiest wel geschikt is voor het merk en model van jouw wagen.
Dakmodel of trekhaakmodel?
Een dakmodel beïnvloedt de aerodynamica van je voertuig en bijgevolg ook het brandstofverbruik het meest. Hou er ook rekening mee dat je met een fiets op je dak misschien niet overal onderdoor kan.
De twee andere systemen – een fietsendrager op je kofferbak en trekhaak – lenen zich makkelijker tot het vervoeren van 2 tot 4 fietsen, afhankelijk van het model. Ze zijn ook makkelijker te laden en te lossen.
Controleer altijd de maximale belasting van je fietsendrager en trekhaak als je voor deze optie kiest. Als richtlijn mag je ervan uitgaan dat een fiets tussen 7 en 15 kg weegt. Maar een elektrische fiets weegt doorgaans een pak meer – 25 kg is geen uitzondering. Als de maximale last op de trekhaak bijvoorbeeld 30 kg bedraagt, kan je dus geen twee elektrische fietsen meenemen. Je kan het gewicht van je fiets iets verlagen door de batterij eruit te halen voor je hem op de fietsendrager plaatst, maar daar win je hooguit een paar kilo mee.
9. Vergelijk de brandstofprijzen
De meeste vakantiegangers stoppen tijdens hun vakantie 5 à 6 keer om te tanken. Twee keer op de heenreis, een of twee keer ter plaatse en nog eens twee keer op de terugweg (afhankelijk van de bestemming). Brandstof kan dan ook zwaar doorwegen op je vakantiebudget. En de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen van land tot land! Let dus op waar je tankt en controleer vooraf de exacte brandstofprijzen aan de pomp (dagelijks bijgewerkt).
10. Controleer de verkeersvooruitzichten
Wie naar het zuiden rijdt, wil liefst dat het vooruit gaat, zodat iedereen ontspannen aankomt op de bestemming. Kan je toch de drukte niet vermijden? Vermijd dan in ieder geval de zwarte weekends en raadpleeg tijdig onze verkeersprognoses voor het buitenland.
Lees ook onze 10 geboden voor een veilige rit naar je vakantiebestemming.
Vertrek met een gerust gemoed!
Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring pechverhelping en ga gerust op weg. Dankzij ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.
Meest recente artikelen
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...
Dit zijn de 5 redenen waarom Belgen hun reis annuleren
Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?
Web Assist: vraag in een oogwenk bijstand aan
Web Assist, c'est l'application web de Touring pour demander facilement de l'assistance en cas de panne. Voici les avantages de cette solution pour votre marque.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
Slovenië is niet alleen een topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers, maar ook voor foodies.