Niet iedereen kan zorgeloos reizen met de auto, het vliegtuig enzovoorts. Waar moet je op letten als je astma hebt? Of een pacemaker? En wat als je diabeet bent of een hart- of vaatziekte hebt? Dit zijn de aandachtspuntjes.
Je staat er zelden bij stil, maar wie met medische problemen kampt, denkt beter twee keer na voor hij/zij het vliegtuig neemt of in de auto stapt.
Informeer bij je luchtvaartmaatchappij
Wie een vliegreis heeft gepland, moet bij medische problemen per definitie bij de luchtvaartmaatschappij van zijn/haar keuze aankloppen. Doe dat echter ruim op voorhand, zodat je er niet op de luchthaven achter komt dat je met een bepaalde conditie niet wordt toegelaten aan boord.
Wie niet weet waar te beginnen, kan sowieso bij zijn/haar behandelende arts terecht. Jouw arts weet beslist wat MEDIF is. MEDIF staat voor Medisch Informatieformulier en wordt gebruikt door de luchtvaartindustrie. Als je een geleidehond nodig hebt, medische bijstand aan boord, een brancard, een rolstoel, speciale maaltijden, zuurstof of wat dan ook, dan kun je je er met dat formulier van vergewissen of je al dan niet mag vliegen met de maatschappij van jouw keuze. Voor mensen die onderweg zuurstof nodig hebben: meld dit tijdig, want je mag als patiënt zelf geen zuurstof in je handbagage meenemen.
Ook belangrijk om weten: luchtvaartmaatschappijen hanteren lijsten met aandoeningen waarmee ze passagiers ongeschikt kunnen verklaren. Denken we daarbij concreet aan bijvoorbeeld ernstige of kritieke hartaandoeningen, psychotische patiënten, mensen met besmettelijke en overdraagbare ziektes enzovoorts. Kortom, als je twijfelt, informeer dan bij je luchtvaartmaatschappij en vraag naar het MEDIF-formulier. Opgelet: niet alle maatschappijen hanteren dezelfde regels en lijsten. Een voorbeeldje van zo’n MEDIF-formulier vind je hier (Brussels Airlines).
De behandelende arts moet of kan ook zorgen voor de juiste documenten in het geval die nodig en/of nuttig zouden blijken. Maar zelfs als dat niet noodzakelijk zou zijn, is het niet onverstandig om een brief van de (behandelende) arts mee te hebben. Dat is met name het geval voor personen die reizen met een pacemaker of een geïmplementeerde defibrillator. Op die manier heb je een geloofwaardige uitleg als je bij de douanecontrole alle alarmen doet afgaan. Idem dito voor wie door operaties behoorlijk wat metaal in zijn/haar lijf heeft zitten: een medisch document kan vervelende discussies helpen vermijden.
Problemen met lage druk
Aan boord van een vliegtuig daalt de luchtdruk tijdens de vlucht aanzienlijk en dalen ook de zuurstofwaarden. Dat is geen ideale combinatie voor wie aan bloedarmoede leidt. Laat je dus goed adviseren door je arts (check ook in dit geval het MEDIF-formulier).
Wie aan longcysten lijdt of recent een klaplong heeft gehad, kan eveneens hinder ondervinden door de luchtdrukverschillen.
De lage druk zorgt er ook voor dat de gassen in onze darmen uitzetten. Mensen die reizen met een stomazak doen er dus goed aan om de behandelende arts te raadplegen.
Bril beter dan lenzen
De typische droge lucht aan boord van een vliegtuig is ook vaak een pretbederver. Drink voldoende is een klassieke tip, maar lenzendragers hebben daar weinig boodschap aan. Lenzenvloeistof mag in beperkte mate mee aan boord maar als je de mogelijkheid hebt om een bril te dragen, draag ‘m dan.
Wanneer mag je wel of niet zelf rijden (auto!)?
Been in het gips of net een zware operatie achter de rug? Zelf met de auto rijden, is dan evident geen optie. Net als bij het vliegen, stap je in eerste instantie naar je behandelende arts. Hij of zij heeft namelijk de plicht om jou te melden of je de medische minimumnormen haalt om zelf te mogen rijden. Zo kan de arts bijvoorbeeld beslissen of je met jouw medicatie al dan niet achter het stuur mag kruipen.
Bij blijvende aandoeningen gelden er andere regels. Om te weten of je voldoet aan de wettelijk bepaalde medische minimumnormen voor het rijbewijs kan je bij het VIAS instituut terecht. Check deze documenten (CARA) en haal er eventueel je behandelende arts bij.
Belangrijk: breng jouw verzekeraar altijd op de hoogte van jouw medische problemen zodat je je rechten als verzekerde niet verliest!
Ziek worden in het buitenland
Het gebeurt wel vaker: kerngezond vertrekken en vervolgens ziek worden op je bestemming. Weet echter dat je een aantal ziektes perfect kunt voorkomen door je goed te informeren op voorhand. In dit artikel overlopen we hoe je omspringt met onder meer turista, hepatitis A en tyfus maar ook hoe je je kinderen het best beschermt tegen kleinere ongemakken.
Nog steeds twijfels? Zorg in ieder geval voor een goede reisbijstand en als je nog prangende vragen hebt over jouw aanstaande trip, contacteer dan onze infolijn: 0800 24 024.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.