Image
fietsers in de Wetstraat
Tijdens de Europese Week van de Mobiliteit staan actieve mobiliteit, openbaar vervoer en milieuvriendelijke transportoplossingen centraal. Naar aanleiding van de 'Nationale week van de Mobiliteit' leggen Vlaanderen en Wallonië elk hun accenten.

De Week van de Mobiliteit valt dit jaar van 16 tot 22 september. Op heel wat plaatsen in ons land kan je deelnemen aan evenementen rond mobiliteit. Kers op de taart zijn de autovrije zondagen.


De Europese Week van de Mobiliteit is een jaarlijkse campagne waar de nadruk ligt op actieve mobiliteit, openbaar vervoer en milieuvriendelijke transportoplossingen. De bedoeling is om ons te laten nadenken over de manier waarop we ons verplaatsen en andere vervoersmiddelen te proberen.

fietsers en ruiters in de Wetstraat
Per fiets of te paard in de Wetstraat: het kan op autovrije zondag © Erik Derycke


Autovrije zondag

Het bekendste onderdeel van de Week van de Mobiliteit is de autovrije zondag, dit jaar op 17 september. In heel wat steden en gemeenten blijft de auto op die dag aan de kant. Het openbaar domein is voor voetgangers, fietsers en andere actieve weggebruikers.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt van 9u30 tot 19u00 de grootste autovrije zone van Europa. Profiteer er dus van om te wandelen of te fietsen op de brede lanen van de hoofdstad. Het openbaar vervoer van de MIVB is die dag gratis. Op de website van Brussel Mobiliteit ontdek je alle verkeersmaatregelen en praktische info.

Kinderen op fiets en rolschaatsen tijdens Antwerpen Shift
Tijdens Antwerpen Shift is de binnenstad autovrij © Frederik Beyens


Week van de Mobiliteit in België

In Antwerpen vaart de autovrije zondag onder de vlag Antwerpen Shift 2023. De autoluwe zone wordt dan afgesloten voor auto's van 10 tot 18 uur; in de routeplanner van Slim naar Antwerpen vind je alternatieve manieren om je te verplaatsen. Er zijn heel wat evenementen gepland die je hier kan ontdekken.

Naast de grootsteden Brussel, Antwerpen en Gent doen e nog heel wat ander steden en gemeenten mee. In Vlaanderen zijn dat Beveren, Bilzen, Brugge, Essen, Gaasbeek, Haacht, Ieper, Kluisbergen, Mechelen, Melle, Ninove, Oostkamp, Putte, Riemst, Sint-Niklaas, Torhout, Turnhout, Vilvoorde, Willebroek, Zelzate en Zwevegem. In Wallonië zijn ondermeer Ans en Morlanwelz van de partij. Kijk dus op de lokale website voor de verkeersmaatregelen en evenementen.


Fietsen rond de aarde

In Wallonië ligt de nadruk tijdens de hele week op voordelen van alternatieve vervoerswijzen zoals wandelen, fietsen, carpoolen, en het openbaar vervoer. Er zijn dan ook tal van activiteiten om scholen, bedrijven, openbare instellingen te laten proeven van andere vormen van mobiliteit.

Het grote publiek wordt dan weer uitgenodigd om tijdens de Week van de Mobiliteit met de fiets naar het school of het werk te gaan en de afgelegde kilometers te registeren op VéloActif. Het ambiteuze doel is om minstens 85.200 kilometer af te leggen. Dat is net evenveel als twee rondjes rond de aarde aan boord van het het Internationaal Ruimtestation met de Belgische astronaut Raphaël Liégeois.


De langste fietsketting tijdens de Week van de Mobiliteit

Op 17 september slaan de Fietsersbond en de GRACQ de handen in elkaar om de langste fietsketting ooit te organiseren. Langs het kanaal Charleroi- Brussel van Tubeke in Wallonië, over Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen tot in Brussel beleven fietsers dan een fietsfeest langsheen een feestelijk fietsparcours. Onderweg ontdek je fietsherstelateliers, fietsfoodtrucks en en fietsbehendigheidsparcours. Er zijn ook standjes van de vele fietsorganisaties die Vlaanderen en Brussel rijk zijn.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!