Vanaf 12 oktober verschijnen er nieuwe etiketten op de brandstofpompen. Europa wil dat de aanduidingen overal in Europa gelijk zijn, en daarom verdwijnen de klassieke benamingen ‘Super 95’ en ‘Diesel’. Met op termijn minder vergissingen bij het tanken?
Heb jij aan de pomp ooit al de verkeerde brandstof getankt? Je zou niet de eerste automobilist zijn die deze vergissing maakt. In de toekomst moet de Europese richtlijn 2014/94/EU dat probleem oplossen. Overal in de Europese Unie verschijnen er vanaf 12 oktober namelijk nieuwe brandstofstickers op de pompen. Op termijn moet je gewoon kijken of het etiket op jouw voertuig overeenstemt met de sticker op de pomp die je wil gebruiken.
Wie wordt erdoor getroffen?
Iedereen, want de etiketten worden aangebracht op de brandstofpistolen en de pompen. Benzinestations moeten de nieuwe aanduidingen invoeren vanaf 12 oktober 2018. Er is wel een overgangsperiode voorzien om iedereen te laten wennen. Pas dan verdwijnen de klassieke etiketten.
Vanaf 12 oktober worden de labels ook gebruikt op alle nieuwe voertuigen. De constructeurs moeten het etiket vlak bij de klep van de benzinetank of van de brandstofdop plaatsen, evenals in de handleiding van het voertuig. Auto’s die net vóór die datum van de band rollen, vallen dus niet onder de nieuwe regel.
In welke landen vind ik de brandstofetiketten?
De etiketten zijn niet alleen bestemd voor Europa. Uiteraard worden ze gebruikt in de 28 lidstaten van de Europese Unie, maar daarnaast ook in de landen van de Europese Economische Ruimte (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen), Macedonië, Turkije, Servië en Zwitserland. En zolang de Brexit niet rond is, moet het Verenigd Koninkrijk de richtlijn eveneens naleven.
Wat betekenen de etiketten?
- Een ronde vorm voor benzine. Op de sticker wordt de letter E aangevuld met het percentage ethanol in de benzine. Concreet wordt dat E5 voor SP98, E10 voor SP95 en E85 voor superethanol.
- Een vierkante vorm voor diesel. Op de sticker wordt de letter B aangevuld met het maximumpercentage specifieke biobrandstoffen die aanbevolen zijn voor jouw voertuig (7 of 10). Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. Overigens krijgt XTL, synthetische diesel, eveneens een vierkant label, met de vermelding ‘XTL’.
- Een ruitvorm voor gas: H2 (waterstof), CNG (aardgas), LPG (Liquefied Petroleum Gas) of LNG (Liquefied Natural Gas).

Wat verandert er voor mij?
Niets: de brandstof blijft gelijk. Alleen de etikettering wijzigt. Tijdens de overgangsperiode kun je wennen aan die nieuwe stickers, want ze worden naast de oude labels geplaatst. Let op:
- In België werd SP95 aan de pomp al sinds 1 januari 2017 vervangen door 95 E10. Als je SP95 gebruikt, moet je dus brandstof met de sticker ‘E10’ tanken.
- Als je op diesel rijdt, moet je waarschijnlijk de brandstof met de sticker B7 gebruiken, want dat is de meest gangbare diesel. B10 en XTL verwijzen naar nieuwe brandstoffen, namelijk diesel met bio-ethanol en synthetische diesel.
Wat als ik me vergis?
Weet dat de vulmond van een benzinetank smaller is dan een dieseltankpistool, net om dat soort vergissingen te vermijden. Het risico is groter dat automobilisten hun dieseltank vullen met benzine. In 2017 moest Touring bijstand leveren aan 2.836 automobilisten die zich van brandstof vergist hadden. En dit jaar tellen we al 1.970 gevallen … Als je de verkeerde brandstof tankt, doe je er goed aan niet te vertrekken, want je zou je motor beschadigen.
De verkeerde brandstof getankt? Of je nu Touring-lid bent of niet, Touring Fuel Rescue verhelpt de pech snel en voordelig!
Touring Fuel Rescue: 070 344 777
Goed om te weten
Touring-leden genieten voortaan van een korting van 10 eurocent per liter op de officiële brandstofprijs in driekwart van de Belgische tankstations. Hoe? Dankzij de Touring Total-tankkaart en nu ook dankzij de nieuwe Touring Fuel & Energy Card, waarmee je zelfs je elektrische of hybride voertuig kan opladen. Beide kaarten zijn gratis!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.