Image
De herfst, de auto en de visibiliteit

De zon staat verblindend laag, mist, regen, hardnekkige nevel … Er zijn heel wat vervelende dingen die je zicht kunnen hinderen in de herfstperiode. Wij geven je enkele handige tips die voor een hele verbetering kunnen zorgen!

Jouw zicht is het belangrijkste

Nog vóór je de raad opvolgt om je wagen en uitrusting aan te passen, kijk je best even naar … jezelf! En dan bedoelen we vooral je ogen. 90% van de informatie die je nodig hebt op de weg kun je via het zicht opmerken. Als je boven de veertig bent, is het aangewezen om regelmatig langs te gaan bij een oogarts of opticien. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je eventuele gezichtsproblemen meteen oplossen. De lage ochtend- of avondzon bestrijd je met een goede zonnebril. Nog beter? Polariserende glazen met een speciale ‘mist’functie.

Laat het winteruur je niet verrassen

De herfstperiode is het seizoen met een bruuske overgang van volop licht naar onzeker makende schemering en invallende duisternis. In de maanden oktober en november gebeuren veel meer ongevallen met zwakke weggebruikers, vooral voetgangers. Bij de overgang naar het winteruur stijgt het risico op ongevallen. In oktober en november zijn er tijdens de avondspits 31% meer ongevallen met lichamelijk letsel bij voetgangers. Het aantal doden en zwaargewonden stijgt zelfs met 57%. Er zijn niet alleen meer ongevallen, ze hebben dus ook zwaardere gevolgen. Meerdere onderzoeken bewezen die resultaten, zoals de studie van het Belgische Vias Institute.

Een schone voorruit aan binnen- en buitenkant

Als je wagen ’s nachts buiten blijft staan, is er heel wat kans op ijzel en/of condens. Hierna enkele oplossingen, evenals de nodige do’s-and-don’ts:

 • Maak je ruiten regelmatig schoon. Propere ramen nemen minder snel vocht op. Dus heb je minder last van condens aan de binnenkant en ijzel aan de buitenkant.
 • Bij het starten: zet de verwarming op volle kracht en schakel de airco in. Hierdoor verdwijnt de vochtigheid sneller, omdat de lucht wordt gedroogd.
 • Schakel de achterruitontdooiing in, alsook de voorruitverwarming als je wagen daarover beschikt.
 • Tip tegen condens: om condensvorming in je wagen tegen te gaan, breng je op je ruiten een (heel klein) beetje shampoo of schoonmaakmiddel aan met een zacht doekje.
 • Bij ijzel mag je je voorruit in geen geval met warm water overgieten. Door het warmteverschil kan je ruit namelijk barsten. Een ontdooispray of een ijskrabber zijn de beste oplossing.
 • Bedek je ruiten niet met kranten of brokkelig karton. Het papier wordt nat en kleeft zo aan je voorruit, waardoor het heel moeilijk is om het weg te halen.
 • Een heel stevig stuk karton of een geplastificeerde doek (die je vindt in autocentra) helpt je wel.
 • Controleer de hoeveelheid ruitensproeiervloeistof en vergeet het antivriesmiddel niet.
 • Controleer of je ruitenwissers nog in goede staat zijn (indien niet laten ze sporen achter op je voorruit) en vervang ze indien nodig.

Verlichting, zowel binnen als buiten de wagen

Nevel, mist en regen kunnen je zicht sterk verminderen. Niet alleen je ogen en een ‘transparante’ voorruit zijn essentieel om je veiligheid op de weg te garanderen, maar ook goede verlichting. Kijk de volgende onderdelen zelf na of laat dat doen tijdens een onderhoud:

 • Maak je voor- en achterlichten regelmatig schoon. Vuil op je lichten zorgt voor een ondoorzichtige filter waardoor hun kracht afneemt.
 • Controleer af en toe de werking van je lichten. Dat doe je simpelweg door voor een muur of ruit te parkeren en alle onderdelen te overlopen.
 • Zorg dat je steeds vervanglampen aan boord hebt, zeker wanneer je een lang traject moet afleggen. Vervang een kapotte lamp meteen.
 • Binnen in de wagen vermijd je best felle lichten. Het scherm van je gps of radio, sfeerverlichting, leeslampen … ’s avonds raken je ogen sneller vermoeid door te veel lichtbronnen. Beperk het aantal lampen in de wagen dus zo veel mogelijk.

Als laatste tip: vergeet niet dat je in geval van nood of problemen op elk uur en elke plek contact kunt opnemen met onze pechverhelpingsdienst!

Deel deze inhoud