Image
De herfst, de auto en de visibiliteit

De zon staat verblindend laag, mist, regen, hardnekkige nevel, … Er zijn heel wat vervelende dingen die je zicht kunnen hinderen in de herfstperiode. Wij geven je een paar handige tips die voor een hele verbetering kunnen zorgen!

Jouw zicht is het belangrijkste

Nog vóór je de raad opvolgt om je wagen en uitrusting aan te passen, kijk je best even naar … jezelf! En dan bedoelen we vooral je ogen. 90% van de informatie die je nodig hebt op de weg kan je via het zicht opmerken. Als je boven de veertig bent, is het aangewezen om regelmatig langs te gaan bij een oogarts of opticien. Zo leer je jezelf beter kennen en kan je eventuele gezichtsproblemen meteen oplossen. De lage ochtend- of avondzon bestrijd je met een goede zonnebril. Nog beter? Polariserende glazen met een speciale ‘regen of ‘mist’-functie.

 

Laat het winteruur je niet verrassen

De herfstperiode is het seizoen met een bruuske overgang van volop licht naar onzeker makende schemering en invallende duisternis. In de maanden oktober en november gebeuren veel meer ongevallen met zwakke weggebruikers, vooral voetgangers. Bij de overgang naar het winteruur stijgt het risico op ongevallen. In oktober en november zijn er tijdens de avondspits 31% meer ongevallen met lichamelijk letsel bij voetgangers. Het aantal doden en zwaargewonden stijgt zelfs met 57%. Er zijn dus niet alleen meer ongevallen, ze hebben ook zwaardere gevolgen. Meerdere onderzoeken bewezen die resultaten, zoals de studie van het Belgische Vias Institute.

 

Een schone voorruit aan binnen- en buitenkant

Als je wagen ’s nachts buiten blijft staan, is er heel wat kans op ijzel en/of condens. Hier zijn enkele oplossingen, evenals de nodige do’s and don’ts:

 • Maak je ruiten regelmatig schoon. Propere ramen nemen minder snel vocht op. Zodat je minder last hebt van condens aan de binnenkant en ijzel aan de buitenkant.
 • Bij het starten: zet de verwarming op volle kracht en schakel de airco in. Hierdoor verdwijnt de vochtigheid sneller, omdat de lucht gedroogd wordt.
 • Schakel de achterruitontdooiing in, alsook de voorruitverwarming als je wagen daarover beschikt.
 • Tip tegen condens: om condensvorming in je wagen tegen te gaan, breng je op je ruiten een (heel klein) beetje shampoo of schoonmaakmiddel aan met een zacht doekje.
 • Bij ijzel mag je je voorruit in geen geval met warm water overgieten. Door het warmteverschil kan je ruit namelijk barsten. Een ontdooispray of een ijskrabber is de beste oplossing.
 • Bedek je ruiten niet met kranten of brokkelig karton. Het papier wordt nat en kleeft zo aan je voorruit, waardoor het heel moeilijk is om het weg te halen.
 • Een heel stevig stuk karton of een geplastificeerde doek (die je vindt in autocentra) helpt je wel.
 • Controleer de hoeveelheid ruitensproeiervloeistof en vergeet het antivriesmiddel niet.
 • Controleer of je ruitenwissers nog in goede staat zijn (indien niet laten ze sporen achter op je voorruit) en vervang ze indien nodig.
 • Je moet weten dat veel 100% elektrische of hybride voertuigen over een systeem beschikken waarmee je de voorverwarming van het interieur kan programmeren. En als de auto aangesloten is op het stroomnet, heeft dit geen invloed op het bereik van je batterij.

 

Verlichting, zowel binnen als buiten de wagen

Nevel, mist en regen kunnen je zicht sterk verminderen. Niet alleen je ogen en een ‘transparante’ voorruit zijn essentieel om je veiligheid op de weg te garanderen, maar ook een goede verlichting. Kijk de volgende onderdelen zelf na of laat dat doen tijdens een onderhoud:

 • Maak je voor- en achterlichten regelmatig schoon. Vuil op je lichten zorgt voor een ondoorzichtige filter, waardoor hun kracht afneemt.
 • Controleer af en toe de werking van je lichten. Dat doe je simpelweg door voor een muur of ruit te parkeren en alle onderdelen te overlopen.
 • Zorg dat je steeds vervanglampen aan boord hebt, zeker wanneer je een lang traject moet afleggen. Vervang een kapotte lamp meteen. Maar denk eraan dat de auto's van tegenwoordig steeds vaker uitgerust zijn met led(kop)lampen en dat het onmogelijk is om dit soort nieuwe technologie zelf te vervangen (en al zeker niet onderweg). Je zal dus snel een bezoekje moeten brengen aan je garage.
 • Binnen in de wagen vermijd je best felle lichten. Het scherm van je gps of radio, sfeerverlichting, leeslampen, … ’s avonds raken je ogen sneller vermoeid door te veel lichtbronnen. Beperk het aantal lampen in de wagen dus zo veel mogelijk.

 

Ga met een gerust hart de weg op

Pech, een ongeval, problemen met je batterij, … Met de Touring Go België pechverhelping komen onze 200 wegenwachters je 24 uur per dag overal in België te hulp, zelfs voor je voordeur!

Heb je al een pechverhelpingspakket? Als je onderweg in de problemen komt, ongeacht waar of wanneer, vraag dan online hulp aan via onze Touring Assist service, en je krijgt prioritaire bijstand.