Zeeland is een buitengewone bestemming vlak bij huis. Je vindt er meer water dan land en de kust is er maar liefst 650 kilometer lang. Hier is een prachtige route van 140 km die je in je eigen tempo kan afleggen.
Aan het stuur van de 100% elektrische Polestar 2 doorkruisen we de (schier)eilanden Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren, en het eiland Schouwen-Duiveland.
De etappes van onze roadtrip door Zeeland: Vlissingen, Domburg, Zierikzee, Goes en Yerseke.

Tip: hou onderweg regelmatig halt om te genieten van de rust en de schoonheid van de natuur in Zeeland. En vergeet niet te stoppen bij de indrukwekkende Oosterscheldedam tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland.
1. Vertrek: Terneuzen - 0 km
We starten onze roadtrip in Zeeuws-Vlaanderen, in Terneuzen. Hier bevindt zich het sluizencomplex dat de verbinding vormt tussen de Westerschelde (en vervolgens de Noordzee) en de zeehavens van Terneuzen en Gent (via het Kanaal Gent-Terneuzen). Vandaag bestaat het complex uit drie sluizen, waar jaarlijks zo’n 70.000 schepen door varen: het merendeel binnenvaartschepen (ruim 50.000), gevolgd door meer dan 10.000 zeeschepen en een paar duizend pleziervaartuigen.

Op dit moment nadert de ‘Nieuwe Sluis’ zijn voltooiing en als alles volgens plan verloopt, wordt die in 2023 officieel geopend. Qua omvang wordt het een van de grootste sluizen ter wereld, vergelijkbaar met de constructies in Antwerpen en Panama. Vanaf deze drukke plek rijden we onder de Westerschelde naar Zuid-Beveland en wordt het prompt allemaal wat rustiger en weidser.
2. Vlissingen: 36 km
De kortste weg van Terneuzen naar Vlissingen loopt via de Westerscheldetunnelweg (tol: 5 euro per personenwagen). Van de bedrijvige havenstad gaat het in 10 minuten naar het onooglijk kleine dorpje Ellewoutsdijk. We krijgen meteen voorsmaakje van waar Zeeland in grote lijnen voor staat: uitgestrekte landschappen, massa’s water, kleine dorpjes en hoge dijken. Maar onze gps staat ingesteld op Vlissingen, onze eerste echte halte tijdens deze roadtrip.
We parkeren de auto in de buurt van de boulevards langs de oevers van de Westerschelde, want vanaf hier kan je de zeereuzen van heel dichtbij voorbij zien schuiven. Het is een indrukwekkend schouwspel, ook al heb je helemaal niks met zeevaart. De plek telt tal van kleine terrasjes en ademt een erg sympathieke sfeer uit.

Vlissingen mag dan misschien wat bombast uitstralen, maar wie goed kijkt ontwaart tussen de veelkleurige containers de maritieme ziel van de stad. Als je van industriële archeologie houdt, moet je beslist de Machinefabriek, de Zware Plaatwerkerij of de gerestaureerde Timmerfabriek eens googelen.
Ook de binnenhaven weet te verrassen, want op deze plek worden superjachten gebouwd, verbouwd en onderhouden. Ga eens kijken naar de scheepswerven van Amels en Damen; daar liggen gegarandeerd een paar juweeltjes die toebehoren aan de rijksten der aarde.
3. Domburg: 59 km
Van Vlissingen trekken we naar Domburg, een stad met een lange geschiedenis als mondaine badplaats. We nemen de N288, omdat die min of meer de kustlijn volgt. Onderweg volgen de kleine gemeentes en kerkdorpjes elkaar snel op: Koudekerke, Biggekerke, Zoutelande en Westkapelle.
Net als het Belgische Spa werd Domburg al in de Romeinse tijd genoemd als kuuroord. Maar het duurde wel nog tot de 19de eeuw vooraleer de heilzaamheid van zeewater werd aangetoond. Met name Johan Mezger, een dokter uit Amsterdam, zette Domburg als rust- en herstellingsoord op de kaart.

De belangrijkste attractie is en blijft evenwel het strand: een topper tijdens de zomermaanden, maar ook als het wat frisser is en er een stevige bries staat, is Domburg een topbestemming. Vermoedelijk omdat de stranden er oneindig lang lijken en het pittoreske dorpje keurig verstopt zit achter de duinen. De gebouwen hier zijn uiterst fotogeniek. Wandel maar eens tot aan Het Badpaviljoen en neem de tijd om er het beste uit de zee te degusteren.
4. Zierikzee: 103 km
Volgende halte: Zierikzee, met een belangrijke tussenstop net voorbij het Veerse Meer (neem de N287 en N57 richting Zierikzee). Daar bevindt zich namelijk de Oosterscheldekering, een van de belangrijkste waterkeringen die deel uitmaakt van de Deltawerken. Maak tijd om dit unieke staaltje van dichtbij te bewonderen. En als je er echt alles over wil weten, bezoek dan de Delta Experience op het kunstmatige eiland Neeltje Jans.

Na de Deltawerken duiken we de compacte stadskern van Zierikzee in, een van de mooiste monumentsteden van Nederland. Loop door de middeleeuwse havenpoorten en verdwaal in de straatjes en steegjes. Bezoek zeker de Oude Haven, waar een vloot oude schepen als museumstukken uitgestald liggen op het water.

Vlakbij ligt de Stads- en Commerciewerf, waar tientallen vrijwilligers oude schepen restaureren. En natuurliefhebbers kunnen in de buurt van de havenput bruinvissen spotten. Ronduit uniek!
5. Goes: 127 km
Van Zierikzee gaat het naar Goes, met een fotostop net voor de 5 kilometer lange Zeelandbrug over de Oosterschelde, een architecturaal pareltje.
Goes ligt centraal op Zuid-Beveland en veel mensen associëren de stad met de 137 meter hoge televisietoren, de eerste van Nederland nota bene (opgeleverd in 1957). Goes zelf is een stad die tijdens de 16de eeuw en daarna bekendstond om zijn lakennijverheid en zoutwinning.
De rijke geschiedenis is in het oude stadscentrum nog tastbaar, want oorlogen hebben ze hier nooit gekend. Zelfs de ramp van 1953 kon Goes niet schaden. Ga dus eens wandelen om en op de Grote Markt met zijn fraaie stadhuis en bezoek de Maria Magdalenakerk uit 1423 die tegenwoordig deels een tentoonstellingsruimte is.

Bijzonder is het stoomtreinmuseum, waar je niet alleen oude treinen kan bekijken en bezoeken, maar ook een treinreis kan boeken met een authentieke stoomtrein. Wie het net zo wil beleven als aan het begin van de vorige eeuw, kan ticketjes kopen in derde klasse en reizen op een houten bank. Maar geen nood, er worden ook meer luxueuze zitjes in eerste en tweede klasse aangeboden.
6. Aankomst: Yerseke - 140 km
We ronden onze roadtrip door Zeeland af in Yerseke, dat bekendstaat om zijn mossel- en oestercultuur. Het is dan ook de uitgelezen plek om deze delicatessen te degusteren. Amper 20% van de oesters wordt door de Nederlanders zelf verorberd, terwijl de Belgen met ongeveer de helft van de kweek gaan lopen.

Goed om te weten: de oesters worden geoogst van september tot april en het beste tijdstip om langs te komen is tussen 8u30 en 12u30 tijdens de weekdagen. Zorg dat je een koelbox mee hebt, want weinig fijnproevers kunnen weerstaan aan de dagverse schaal- en schelpdieren die hier uitgestald staan.
Vertrek met een gerust hart
Heb je in Zeeland pech onderweg? Met de Move On bijstandsformule van Touring ben je gedekt tot 100 km over de grens.
Meest recente artikelen
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash