Image
Frankrijk

Voor je naar Frankrijk vertrekt, is het verstandig om deze nuttige informatie na te lezen.

Openingsuren

  • Banken: van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 u en van 14 tot 16 u (in Parijs van 10 tot 17 u). Sommige banken zijn open op zaterdag en sluiten dan de maandag.
  • Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 8/9 u-8/19 u. Zaterdag tussen 8/9 u-12 u.
  • Voedingswinkels: van dinsdag tot zaterdag tussen 7/9 u – 18.30/19.30 u. Sommige bakkers/patisserieën en kruidenierswinkels zijn open op zondagochtend.
  • Andere winkels: van dinsdag tot zaterdag tussen 7/9 u – 18.30/19.30 u.
  • Grote winkels/supermarkten: van maandag tot zaterdag tussen 9/10-19 u. Sommige supermarkten blijven open tot 21/22 u. De meeste winkels sluiten op maandag of maandagochtend. Winkels in toeristische steden, badsteden en grote steden met meer dan 1 miljoen inwoners kunnen open zijn op zondag.
  • Musea: van maandag tot zondag tussen 10 en 17 u. Vaak zijn musea gesloten op maandag of dinsdag.

Geld

  • Munteenheid: Frankrijk is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
  • Creditkaart gebruiken: de meeste creditkaarten worden geaccepteerd in winkels, hotels en tankstations. Bankkaarten (Maestro) worden ook geaccepteerd.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen in een geldautomaat met je Maestro- of Visakaart.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 33

Accommodatie

Hotels en restaurants

Hotels worden onderverdeeld in vijf categorieën van 1 tot 5 sterren. Deze beoordeling is vijf jaar geldig. In principe wordt de prijs van hotelkamers vastgelegd door het Algemeen Commissariaat voor Toerisme. Hij moet zichtbaar zijn in elke kamer.

Er zijn heel wat hotels in Frankrijk, maar tijdens het hoogseizoen is het aangeraden om je kamers van tevoren te reserveren. Sommige hotels sluiten als het toeristische seizoen gedaan is.

In de meeste steden kun je een toeristische dienst of organisatie vinden. Je kunt er een lijst opvragen van hotels en restaurants in de stad of regio. In Parijs kun je hotelkamers reserveren in de grootste stations en in het Bureau Central d’information (Centraal Informatiekantoor), 127 avenue des Champs Elysées, 75013 Paris (tel.: +33 1 47 23 61 72).

Restaurants krijgen ook een beoordeling van 1 tot 5 sterren. Je kunt in Frankrijk gerechten van de kaart kiezen of een menu tegen een vaste prijs degusteren. Drank is meestal niet inbegrepen in de menuprijs met uitzonder van de ‘karaf’ of kan plat water, die is steeds gratis. Op restaurant kun je gewone Franse wijnen drinken, maar in de betere restaurants vind je ook uitstekende wijnen en Grand Crus.

Campings

Je vindt zeker wat je zoekt op de meer dan 11.000 campingterreinen in Frankrijk. De campings zijn in vier categorieën onderverdeeld op basis van sterren. Sites met 3 of 4 sterren verwennen je met individuele sanitaire voorzieningen, verlichte paden, een winkel, een terreinbewaker …

In de regio van Parijs zul je geen kampeerterreinen vinden. De dichtstbijzijnde site bevindt zich in het Bois de Boulogne (ten westen van Parijs) en in Champigny-sur-Marne (ten zuidoosten van Parijs). Op het platteland kun je soms ook kamperen op boerderijen, naturistencampings of in het park van een kasteel.

Hostels

Er zijn ongeveer 300 hostels te vinden in Frankrijk. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, maar om er toegang te krijgen, moet je wel eerst lid zijn van de FUAJ.

Contactgegevens:

FUAJ – Centre National

Fédération Unie des Auberges de la jeunesse

27, rue Pajol

75018 Paris

Tel.: +33 1 44 89 87 27

Fax: +33 1 44 89 87 49

E-mail: fuaj@fuaj.org

Website : https://www.fuaj.org/en/

Het onthaal is open voor het publiek van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17.30 u.

Chambres d’hôtes (B&B)

In Frankrijk kun je overnachten in heel wat B&B’s. Het aanbod is enorm. Kamers worden verhuurd per nacht of per week. Bij sommige accommodaties kun je genieten van een ontbijt of aanschuiven voor het avondeten.

Verhuur

In Frankrijk kun je vaak accommodaties of vakantiehuisjes huren. Vraag meer informatie bij de toeristische dienst of bij een vastgoedmakelaar.

Je kunt ook verblijven in een toeristische residentie. Dit zijn vaak grote vakantieparken waar huisjes en appartementen verhuurd worden aan toeristen. De meeste appartementen zijn goed uitgerust. Je vindt er ook vaak verschillende (hotel)diensten.

Op het platteland is het vaak mogelijk om een ‘gîte rural’ (huisje op het platteland) te huren. Neem contact op met :

La Maison des Gîtes de France et du Tourisme Vert

56, rue de St Lazare

75439 Paris

Tel.: +33 1 49 70 75 75

Fax: +33 1 42 81 28 53

e-mail: info@gites-de-France.fr

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Frankrijk je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.