Image
Tsjechië

In Tsjechië moet je voertuig aangepast worden aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden. Wie er het fijne wil van weten, vindt hieronder alle details.

Ook in de winter heeft Tsjechië heel wat te bieden aan toeristen en wintersportliefhebbers. In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Ga je deze winter naar Tsjechië, check dan voor je vertrek even de regelgeving voor winterbanden, sneeuwkettingen en winteruitrusting.

Jesenik - Adam Hlasny - Unsplash

Winterbanden

Van 1 november tot 31 maart zijn winterbanden verplicht op alle wielen van personenauto's en lichte vrachtwagens tot 3,5 ton als er sneeuw of ijs op de weg ligt. De verplichting geldt ook wanneer de temperatuur lager is dan 4°C en er sneeuw of ijs op de weg kan liggen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze periode vervroegd of verlengd worden.

Tsjechië winter
Verkeersbord winterbanden verplicht

Deze voorschriften gelden ook tijdens de winter op wegen waar bord C15a (zie hierboven) is geplaatst, zelfs als het wegdek sneeuw- en ijsvrij is, ongeacht de weersomstandigheden.

Voertuigen moeten als volgt zijn uitgerust:

  • Banden met M+S, MS, M&S of 3PMSF worden als winterband beschouwd.
  • Voertuigen tot 3,5 ton: winterbanden op alle wielen - profieldiepte van de banden moet minimaal 4 mm zijn.
  • Voertuigen van meer dan 3,5 ton: winterbanden op de aangedreven wielen - de profieldiepte van de banden moet minimaal 6 mm zijn.
winterbanden tsjechië
Winterbanden 3PMSF


Sneeuwkettingen

Foto ©Canva.com

In Tsjechië mogen sneeuwkettingen alleen worden gebruikt als er voldoende sneeuw ligt om het wegdek niet te beschadigen.

sneeuwkettingen Tsjechië
Verkeersbord sneeuwkettingen verplicht


Sneeuwkettingen kunnen verplicht worden indien aangegeven door een verkeersbord (zie hierboven). Met sneeuwkettingen mag men niet harder rijden dan 50km/u.

Sneeuwsokken worden als alternatief voor sneeuwkettingen aanvaard.

Sneeuwsokken

Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is in de Tsjechische Republiek verboden. Dit verbod geldt ook voor buitenlandse automobilisten.

Foto ©Canva.com


Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.

Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.