1. Publieke parking
Een publieke parking is voor iedereen toegankelijk want die bevindt zich op een terrein dat deel uitmaakt van het publieke domein. Of met andere woorden: behoort tot de Staat, een Gewest, een provincie, een gemeente … Per definitie maakt deze deel uit van de openbare weg en moet je bijgevolg de verkeersregels toepassen die gelden op de rest van die wegen. Meer details lees je in het artikel over de verkeersregels op een publieke parking.
2. Privéparking
Deze parkings zijn niet vrij toegankelijk. Typische voorbeelden zijn parkings bij winkels met het bord ‘uitsluitend voor klanten’. Er vindt meestal een controle plaats door bijvoorbeeld het gebruik van een hefboom die geactiveerd wordt door het scannen van je kasbon. Hier horen ook bedrijfsparkings bij die uitsluitend voor de werknemers van dat bedrijf bedoeld zijn of parkings die zich op een mede-eigendom bevinden en toegang verlenen aan de bewoners. Meer info lees je in ons artikel over de verkeersregels op een privéparking.
3. Privéparking toegankelijk voor het publiek
Een parking is vaak gelegen op een privéterrein enr toch e toegankelijk voor het publiek. Voorbeelden zijn parkings bij grootwarenhuizen met vrije toegang voor iedereen. Zelfs al bevinden die parkings zich op privéterreinen, toch kunnen de rechtbanken menen dat die parkings publiek zijn omdat iedereen daar mag parkeren. Deze rechtspraak is echter niet unaniem. Aarzel dus niet om ons artikel te lezen over privéparkings die toegankelijk zijn voor het publiek.
De wetgeving wijzigt volgens het soort parking waar je je bevindt. Bij een ongeval of schade op een privé- of een publieke parking, kunnen de gevolgen verschillend uitdraaien. Contacteer onze infodienst als je meer details wenst.
Heb je vragen? Contacteer Touring Info op 02.286.33.84.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.