Image
Vliegreis: regels

Wist je dat als je met het vliegtuig reist, niet zomaar alles mag inpakken in je valies? Hier volgt een overzicht van wat wel en niet mag.

Handbagage: blijf waakzaam!

Het toegelaten gewicht van je bagage wordt bepaald door de luchtvaartmaatschappij. Check altijd het maximale toegelaten gewicht en de afmetingen van je bagage als je op reis gaat. Bij Ryanair bijvoorbeeld mag je handbagage maximaal 10 kg wegen. Bij EasyJet is dat 15 kg. En ook de toegelaten afmetingen verschillen van maatschappij tot maatschappij.

Wat je wel of niet mag meenemen, hangt niet af van de luchtvaartmaatschappij, maar van de richtlijnen van de IATA (International Air Transport Association). De veiligheidsregels zijn behoorlijk streng. Verboden zijn:

  • Vloeistofcontainers van meer dan 100 ml. Meerdere vloeistofcontainers van 100 ml of minder zijn toegelaten, maar de totale inhoud mag niet meer zijn dan 1 liter. De vloeistoffen moeten apart ingepakt worden in een doorschijnende, hermetisch gesloten plastic zak. Kant-en-klare kits vind je in de meeste drogisterijen.
  • Puntige of scherpe voorwerpen, zoals scharen, scheermesjes en dartspijltjes
  • Vuurwapens, speelgoedgeweren en alle toestellen die projectielen kunnen afvuren
  • Gereedschap zoals zagen, boren en beitels

Op de website van Brussels Airport vind je de volledige lijst van items die je niet in je (hand)bagage mag stoppen. Ook tijdens het online boeken van je ticket zal je zo’n lijst te zien krijgen die je moet afvinken. Neem de lijst aandachtig door, zodat je op de luchthaven niet ‘betrapt’ wordt met ‘verboden producten’.

Ons advies: neem in je handbagage alleen zaken mee die je echt nodig hebt, mocht je ruimbagage verloren gaan: geld, dringende geneesmiddelen, creditcards, …

De meeste luchtvaartmaatschappijen laten twee stuks handbagage toe: een dat je in het compartiment boven de stoelen kan opbergen en het andere aan je voeten onder de stoel van de reiziger voor je. Al rekenen sommige maatschappijen voor dat eerste stuk vandaag een kleine toeslag aan.

Het is handig om alle spullen waar je tijdens de vlucht makkelijk bij wil (papieren, elektronische apparaten, geneesmiddelen, boeken, …) in het tweede stuk handbagage op te bergen. Opgelet, dit tweede stuk toegelaten handbagage moet iets kleiner zijn; doorgaans komt het overeen met de afmetingen van een rugzak.

Ruimbagage: let op het gewicht

Net als voor de handbagage worden de regels voor de ruimbagage (gewicht, afmetingen) door de luchtvaartmaatschappij opgesteld. In je ruimbagage mag je meer meenemen, zoals vloeistoffen van meer dan 100 ml. Zijn echter ook in de ruimbagage verboden:

  • Verboden wapens
  • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen
  • Chemische en toxische stoffen

Draagbare elektronische toestellen op lithiumbatterijen neem je bij voorkeur mee in de cabine. Gaan de toestellen toch mee in het ruim, zorg er dan voor dat ze volledig uitgeschakeld zijn en goed beschermd zijn tegen beschadiging.

Op de site van Brussels Airport vind je ook nuttige informatie over niet-standaard bagage, zoals fietsen, ski’s, golftassen en kinderbuggy’s.

Voeding en geneesmiddelen, ja, maar welke?

De IATA laat je toe om voeding en geneesmiddelen mee te nemen in je bagage. Maar we raden je toch aan om de wetgeving van het land van bestemming te raadplegen. Sommige landen verbieden de import van voedingswaren op hun territorium. Andere landen verbieden dan weer sommige geneesmiddelen. Vraag bij twijfel aan je behandelende arts een attest dat aangeeft dat je die geneesmiddelen nodig hebt.

Beter voorkomen dan genezen

Check altijd de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij, zowel voor de heen- als de terugvlucht, en de wetgeving van het land van je reisbestemming. Zo voorkom je spullen te moeten achterlaten op het vliegveld. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be

Zie ook: 

Image
enfant
Image
vol annulé
Op reis met jonge kinderen Vliegtuig gemist? Dit zijn je rechten (en plichten)

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …