Image

Zorg dat je voertuig in topvorm is als je op vakantie gaat in Frankrijk.

Wie goed voorbereid is, vertrekt straks zonder zorgen op vakantie. Waar je precies op moet letten en wat je moet weten voor je vele kilometers gaat afleggen met je auto, verneem je hier.

autovakantie in Frankrijk
Je wagen vooraf checken en correct laden, voorkomt problemen onderweg.


Onderhoudsbeurt voor de wagen

Wie het hele jaar door weinig met de auto rijdt of voornamelijk korte afstanden aflegt, doet er goed aan om zijn auto na te kijken. Op vakantie gaan in Frankrijk betekent een grotere lading en hoge temperaturen, twee vijanden van je auto. Laat je auto voor je vakantie dus checken door je garagist en kijk de avond voor vertrek het olie- en waterniveau na. Vergeet ook de bandenspanning niet, belangrijk voor je veiligheid en het verbruik.


Je auto optimaal laden

Je auto correct laden, draagt bij tot een veilig rijgedrag. Leg sowieso de zware spullen achterin en onderaan je koffer, samen met bagage die je niet meteen nodig hebt. Een dakkoffer kan zeker van pas komen. Maar opgelet, het vraagt enige ervaring om die te installeren en in te laden.

Voorzie ook een reistas of een kleine koffer met alle noodzakelijke spullen. Leg die op een gemakkelijk bereikbare plek. Zo vermijd je dat je al je bagage overhoop moet halen om dat éne document te vinden of dat laadkabeltje voor je smartphone. Zorg er ook voor dat je vrij zicht hebt door de achterruit.


Controleer regelmatig alle bevestigingspunten

Of het nu gaat om een dakkoffer of fietsen, objecten vervoeren op je auto is nooit geheel zonder risico’s. Wees extra voorzichtig bij het monteren van bevestigingssystemen en controleer ook de borging van de vervoerde lading. Gebruik je tussenstops om alle bevestigingspunten na te kijken en eventueel aan te spannen. En neem ook kennis van de uiteenlopende regelgeving over het transport van ladingen.


Kinderen altijd klikvast

In Frankrijk is het verplicht voor alle inzittenden, inclusief kinderen, om de autogordel te dragen. Voor kinderen zijn er specifieke regels, afhankelijk van hun leeftijd en grootte:

  • Kinderen jonger dan 10 jaar moeten in een goedgekeurd kinderzitje of op een verhogingskussen zitten, afhankelijk van hun gewicht en lengte.
  • Het kinderzitje moet aangepast zijn aan het gewicht en de lengte van het kind en moet volgens de fabrieksvoorschriften geïnstalleerd zijn.
  • Kinderen mogen alleen op de voorste passagierszetel zitten als ze een geschikt beveiligingssysteem gebruiken. De airbag moet uitgeschakeld zijn bij gebruik van een achterwaarts gericht kinderzitje.


Vermijd zware objecten in de passagiersruimte

Laat geen zware objecten rondslingeren in de passagiersruimte. Op de website van Vias institute lezen we dat losse objecten bij een zware schok levensgevaarlijke projectielen kunnen worden. Als je bruusk moet remmen met een snelheid van 80 km/u, kan een thermosfles van 2 kg die op de achterbank ligt, veranderen in een massa van 57 kg die zich verplaatst met een snelheid van 25 km/u. Als dat projectiel een passagier raakt, heeft die weinig kans om de impact te overleven …


Verplichte documenten en uitrusting

Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd de volgende documenten bij te hebben: het rijbewijs en de identiteitskaart, de groene of witte kaart afgeleverd door je verzekeraar, het inschrijvingsbewijs van de DIV, het keuringsbewijs van de technische keuring en het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de constructeur van jouw auto.

Ook deze vier zaken zijn verplicht als je door Frankrijk rijdt: een gevarendriehoek, een brandblusapparaat, een fluovestje voor elke passagier en een EHBO-doos. De regel dat je in Frankrijk een alcoholtest aan boord moet hebben, is opgeheven. Uiteraard is het verstandiger om niet te drinken als je achter het stuur kruipt.


Goed verzekerd op weg

Pech onderweg of op je bestemming kan je vakantieplannen danig verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering. Dankzij de Pechbijstandsformule Touring Go Buitenland en ons internationaal netwerk van wegenwachters word je meteen weer op weg geholpen, waar je je ook bevindt in Europa.