De vakantie staat voor de deur en de stress slaat toe: hoe pak je dat aan met je baby? Welnu, er is geen reden tot onbezorgdheid – wel integendeel – maar een goede voorbereiding is wel noodzakelijk. Tijd voor een checklist!
Staar je niet blind op de mogelijke struikelblokken want in veel gevallen zijn die er niet. Sterker nog: op vakantie gaan met je baby is een absolute aanrader. Althans, als je deze tips in het achterhoofd houdt.
1. Denk na over de bestemming
Zoek het letterlijk niet te ver want je bent niet altijd gebaat met een lange reisweg, tijdsverschillen of een te hete eindbestemming. De opties dichterbij zijn legio maar check vooraf of de accommodatie geschikt is voor je spruit en of er eventueel aangepaste arrangementen zijn.
Rij je de grens over? Zorg dan voor een Kids-ID, een identiteitsbewijs voor kinderen jonger dan 12 jaar. In dit artikel gaan we dieper op de reisdocumenten in, ook voor de ouders.

2. Comfort aan boord
Met het vliegtuig of met de auto? Zorg ervoor dat het kind in alle comfort van A naar B reist. Dat gaat niet enkel over het kinderzitje in de auto maar ook over de losse en comfortabele kledij, voldoende water onderweg, verfrissingsdoekjes, etc.
Als je met de auto op vakantie gaat, knip je route dan op in etappes zodat je onderweg kunt verpozen. Zorg voor een deken als je met je baby in het gras wil gaan liggen maar blijf op veilige afstand van de openbare weg. Tip: parkeer je auto intussen in de schaduw.
3. Voeding onderweg
Voor de voeding van je kind zijn er nogal wat factoren waar je rekening mee moet houden. Is het slim om verwarmde melkvoeding mee te nemen of niet? Nemen we een koelbox mee en wat stoppen we erin? Potjesvoeding of niet? De officiële webstek van het agentschap van de overheid Kind & Gezin brengt soelaas.
4. Vertrek vroeg in de ochtend
Wie met de auto reist, doet er goed aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Op die manier kun je proberen om je kind(eren) nog zo lang mogelijk te laten slapen. Een paar bijkomende tips: tank op voorhand je voertuig vol, plan je reisweg nauwkeurig, las voldoende rustpauzes in, zorg voor bezigheidstherapie op de achterbank etc. Tip: ga indien mogelijk naast je baby zitten op de achterbank.
5. Bus, vliegtuig of trein: waarop letten?
Elk vervoersmiddel heeft zijn voor- en nadelen maar je brengt ze beter op voorhand in kaart. Dat geldt niet alleen voor reizen met baby’s maar ook voor kinderen die al iets ouder zijn. Lees er deze 10 tips nog eens op na.
6. Blijft uit de zon
Het is altijd prettig als de zon schijnt, maar de zon kan ook een pretbederver zijn op de korte en lange termijn. Anders gezegd: vermijd de rechtstreekse zon zoveel mogelijk en zorg voor aangepaste zonnecrèmes, een zonnebril en een hoedje.

7. Zorg voor een reisapotheek
Baby aan boord of niet, een reisapotheek is voor alle reizigers nuttig Maar met baby’s is het extra handig want lang niet alle medicatie kan je zomaar overal krijgen. Overigens durven samenstellingen van geneesmiddelen wel eens variëren en zijn de benamingen niet altijd identiek. Kortom, denk goed na over welke medicatie je noodzakelijk acht of bestudeer deze checklist voor je afreist. Overigens geldt hetzelfde voor babyvoeding: de namen en samenstellingen zijn lang niet altijd hetzelfde als in eigen land.
8. Wat als het misgaat?
Pech onderweg of problemen op je eindbestemming? Dek je goed in met de reisbijstand die bij jouw gezin past zodat je bij de minste pech je je nog louter om je baby hoeft te bekommeren.
Meest recente artikelen
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.